latinica  ћирилица
21/10/2020 |  15:04 ⇒ 19:54 | Аутор: СРНА

Нешић саслушан због злоупотребе положаја и неизвршења судске одлуке

Бивши в.д. директора "Путева Републике Српске" Ненад Нешић испитан је данас у својству осумњиченог у просторијама Управе криминалистичке полиције по наредби Окружног јавног тужилаштва Бањалука у оквиру истраге да је починио кривична дјела злоупотреба службеног положаја и неизвршење судске одлуке, сазнаје Срна.
Ненад Нешић (фото:VEDRAN ŠEVČUK) -
Ненад Нешић (фото:VEDRAN ŠEVČUK)

Пријаву против Нешића, према незваничним сазнањима Срне, Окружном јавном тужилаштву Бањалука поднијела је Канцеларија за разматрање жалби БиХ у вези са поступком јавних набавки за заштиту и редовно одржавање регионалних и магистралних путева из области један.

Пријава је поднесена у јануару ове године и већ дужи временски период радило се на овом предмету.

Према сазнањима Срне, Нешић је на тендеру прихватио понуду предузећа која је била скоро 12 милиона КМ већа, односно износила је 26 милиона КМ, док је друга понуда, коју је он одбио износила 14 милиона КМ.

За вријеме жалбених и управних поступака, фирме које су изводиле радове из уговора који су били предметом рјешавања у наведним поступцима а за које радове су испостављали привремене ситуације плаћање је одобравао директор "Путева" Ненад Нешић иако је знао да према одредбама Закона о јавним набавкама БиХ није могао ни закључити нити реализовати уговор о јавним набавкама радова све док не буду исцрпљене све могућности за жалбе понуђача у управном поступку или тужбе у управним судовима те донесене коначне одлуке.

Из до сада прикупљене документације и утврђених чињеница произилази сумња да је Нешић починио кривично дјело злоупотреба положаја одговорног лица и неизвршење судске одлуке, сазнаје Срна.

Према сазнањима Срне, Нешић се у просторијама Управе криминалистичке полиције МУП-а Српске појавио са браниоцем, али се није изјаснио о кривици, наводећи да није спреман, јер је недавно примио позив за саслушање.