latinica  ћирилица
21/10/2020 |  10:42 ⇒ 14:42 | Аутор: РТРС

Мјере и препоруке бањалучког Градског штаба (ФОТО/ВИДЕО)

На сједници Штаб за ванредне ситуације града Бањалука донесен је низ мјера и препорука. Градоначелник Игор Радојичић рекао је да је обавезно коришћење маски у затвореним просторијама, као и на отвореном.
Игор Радојичић (ФОТО: ФБ Град Бањалука) -
Игор Радојичић (ФОТО: ФБ Град Бањалука)

Налаже се да је сваки службеник, превозник, давалац услуге, дужан одбити услужити лице које не носи маску, упозорити га, а у случају даљег не придржавања, контролни органи су дужни изрећи казну.

Мјере и препоруке које је донио Градски штаб

Позивамо грађане да смање број контаката, нарочито са непознатим особама и у већим групама, јер је начин преноса свима већ познат. Директним контактом, окупљањем већег броја људи.

Републичка мјера је наложила носење маске и на отвореном, тако да се нисмо бавили даљим детаљисањем.

Када је ријеч о боравку у затвореном простору налаже се сљедеће:

Све јавне установе, трговине, предузећа која раде са грађанима, ограниче број лица која улазе и бораве у јавном простору у складу са препорукама Института. Да се омогући у затвореним просторима одржавање дистанце.

Старија лица: Налажемо строгу контролу било каквих посјета домовима за старе или било каквог изласка из истих. Нисмо се одлучили за забрану посјета због психичке подршке овим лицима. Социјални моменат је битан у овом тренутку.

Угоститељски објекти: Од јуче је обустављено извођење уживо музике, контролни органи ће пратити ситуацију. Онај угоститељски објекат код којих се утврди један прекршај, биће под контролом инспекције сваки дан. 

-

У школама и предшколским установама нисмо установили преношење вируса. Сматрамо важним да дјеца наставе образовање у школама и предшколским установам - рекао је Радојичић.

Повезане вијести:

Радојичић: Смањити број контаката са непознатима и кретање у већим групама (ВИДЕО)