latinica  ћирилица
21/10/2020 |  08:58 ⇒ 09:01 | Аутор: СРНА

Глобална трговина пред падом за седам одсто

Вриједност глобалне трговине ове године ће бити умањена за седам до девет процената у односу на прошлу годину упркос знацима осјетљивог опоравка у трећем кварталу, у чему предњачи Кина, наводи се у новом извјештају УН.
Економија, новац - Фото: илустрација
Економија, новацФото: илустрација

Ниједан регион није поштеђен великог пада од 19 одсто у другом кварталу, пошто је епидемија ковида 19 пореметила свјетску економију, објавила је Конференција УН о трговини и развоју.

Глобална трговина опоравила се донекле у трећем кварталу, када је била слабија за 4,5 одсто у односу на исти период прије годину дана, наводи агенција у новом извјештају.

- Трговина опремом за кућне канцеларије и медицинским залихама повећана је у трећем кварталу, али је додатно ослабила у секторима аутомобилске индустрије и енергетике - наводи УНЦТАД.

Напоменуто је да је добре резултате биљежи и сектор текстилне индустрије.

У прелиминарној прогнози раста за четврти квартал очекује се пад за три процента, али се наглашава да постоје неизвјесности у вези са даљим кретањем пандемије.

Уколико се пандемија разбукти у наредним мјесецима, то ће погоршати окружење за доношење одлука и довести до наглог раста рестриктивних мјера у трговини, наводи агенција УН.

Кинески извоз снажно се опоравио у трећем кварталу након пада у почетним мјесецима пандемије и забиљежен је раст на годишњем нивоу од близу десет одсто.