latinica  ћирилица
20/10/2020 |  19:52 ⇒ 20:22 | Аутор: РТРС

Отворен модеран гранични прелаз између БиХ и Црне Горе (ВИДЕО)

Послије осам мјесеци, поново се несметано одвија саобраћај на путу Билећа-Никшић. Зоран Тегелтија, предсједавајући Савјета министара, предсједник Владе Црне Горе Душко Марковић, и Оана Кристина Попа, шефица делегације Европске уније у Црној Гори, отворили су модеран заједнички гранични прелаз Делеуша-Враћеновићи, на том путном правцу. Ријеч је о првом заједничком прелазу БиХ и Црне Горе, а финансиран је средствима Европске уније.
Гранични прелаз са Црном Гором - Фото: РТРС
Гранични прелаз са Црном ГоромФото: РТРС

Обавеза власти двије земље је да наставе економску сарадњу, рекао је Зоран Тегелтија, предсједавајући Савјета министара БиХ. Захвалио је граничним полицајцима БиХ и Црне Горе и цариницима што су до сада своје послове обављали у тешким условима.

- Ваш рад у претходном периоду од двадесет година одвијао се у нехуманим и лошим условима. То вас није спријечило да успјешно обављате своје послове. Овај објекат сматрајте као вид захвалности за све што сте радили у претходним годинама- рекао је Тегелтија.

Тегелтија је рекао да ће, уз помоћ Европске уније, ускоро почети изградња пута Фоча-Шћепан поље, са мостом, и заједничком граничном линијом. Наставак реализације заједничких пројеката потврдио је и Душко Марковић, предсједник Владе Црне Горе.

- За то је овај гранични прелаз наш заједнички допринос европским опредјељењима и европским стандардима. А кроз концепт интегрисаног управљања границама, борба против организованог криминала, нелегалних миграција, кријумчареа наркотика биће још снажнија  изјавио је предсједник Владе Црне Горе Душко Марковић.

За нови гранични прелаз, Европска унија издвојила је два милиона евра.

- Ефикасно управљање обезбјеђује несметан и брз промет људи и роба, а то је важно је за изградњу снажног партнерства међу сусједним земљама у региону и за безбједност свих нас. Сјетите се да ће једног дана ваше границе бити вањеске границе Европске уније - рекла је Оана Кристина Попа  шеф делегације ЕУ у Црној Гори.

Заједнички гранични прелаз, са по три улазне и излазне траке, изграђен је три мјесеца прије рока, и простире се на девет хиљада квадратних метара.