latinica  ћирилица
20/10/2020 |  19:09 ⇒ 20:04 | Аутор: РТРС

Радови на ХЕ "Бук Бијела" почињу наредне године (ФОТО/ВИДЕО)

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је данас у Фочи да је Конкуренцијски савјет БиХ дао позитивно мишљење за Хидроелектрану "Бук Бијела" коју ће Република Српска градити заједно са Србијом и да би радови могли почети идуће године. То ће бити тек један у низу инвестиционих пројеката у овој локалној заједници.
Милорад Додик у Фочи - Фото: РТРС
Милорад Додик у ФочиФото: РТРС

Изградња и опремање студентског дома, медицинског и богословског факултета, опремање болнице, асфалтирање саобраћајница, обнова туристичких капацитета - значајна су улагања у Фочу.

За дуго очекивани пројекат изградње магистралног пута Брод на Дрини – Шћепан Поље, обезбијеђен је новац од Европске уније. У току су и припреме за изградњу пута Фоча - Тјентиште. Градња Хидроелектране "Бук-Бијела" требало би да почне наредне године.

Начелник општине Радисав Машић рекао је да ће инвестиције које су најављене у Фочи битно промијенити ситуацију, прије свега, када је ријеч о запошљавању.

- Констатовали смо да је протекли период за Фочу био веома успјешан, да је реализовано десетак значајних капиталних пројеката и да су сви били за будућност града. Ништа нисмо радили што је краткорочно, све је дугорочно што је чекало деценије да буде ријешено - додао је Машић.

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је данас у Фочи да је Конкуренцијски савјет БиХ дао позитивно мишљење за Хидроелектрану "Бук Бијела", коју ће Република Српска градити заједно Србијом и да би радови могли почети идуће године.

- Све препреке су отклоњене тако да ћемо убрзо положити камен темељац - рекао је Додик.

У Фочи би од сљедећег мјесеца васпитачи и преко 250 малишана требало да се уселе у нову зграду Дјечијег вртића од скоро 2.000 квадратних метара. Изградња је општину Фоча коштала 3,2 милиона марака.

Додик у Фочи

Слађана Владичић, директорка ЈУ Дјечији вртић “Чика Јова Змај“ у Фочи нагласила је да ће вртић имати 11 радних сала, од чега пет јасличких и да ће то бити објекат који задовољава све предшколске стандарде.

Сарадњом влада Српске и Србије са међународним организацијама и приватним компанијама, уз милионско улагање, било је помака и у изразито неразвијеној општини Калиновик. Опремљен је Дом за старија лица, а обећана је и помоћ Дому здравља од 30.000 марака.

Милева Комленовић начелница општине Калиновик, рекла је да је са Додиком разговарала о проблемима путне инфраструктуре ове локалне заједнице и финансирању Дома здравља.

Додик у Фочи

- Од српског члана Предсједништва БиХ добили смо обећање за једнократну новчану помоћ као подршку функционисању Дома здравља. Било је ријечи и о подршци за санирање регионалног пута Добропоље-Калиновик у дужини од пет километара, што је било припремљено да се ове године реализује - рекла је она.

Искоришћавање водопотенцијала једна је од развојних шанси. У том погледу, нагласио је Додик, треба да се изгради ХЕ од 36 мегавата што ће утицати на укупан живот и стабилност јавних функција ове регије.

У Калиновику су најавили и нова улагања у узгој музних крава како би годишња производња млијека била повећана на 500 хиљада литара.