latinica  ћирилица
20/10/2020 |  17:10 ⇒ 19:47 | Аутор: СРНА

Наредне године почетак градње ХЕ "Бук Бијела"

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је данас у Фочи да је Конкуренцијски савјет БиХ дао позитивно мишљење за Хидроелектрану "Бук Бијела", коју ће Република Српска градити заједно Србијом и да би радови могли почети идуће године.
ХЕ Бук Бијела - Фото: илустрација
ХЕ Бук БијелаФото: илустрација

Додик је рекао да се ближи тренутак полагања камена темељца за "Бук Бијелу", те напоменуо да ће се заједно са њом градити и ХЕ "Фоча" и ХЕ "Паунци".

- То ће бити озбиљан нови енергетски ресурс важан не само за Фочу, већ и Српску и Србију - истакао је Додик након састанка са начелником општине Фоча Радисавом Машићем.

Он је најавио да би грађевински послови могли почети већ идуће године.

- Ту треба додати и пут од Фоче према Тјентишту. Обезбиједили смо пет милиона евра који чекају пројектовање и рјешавање имовинско-правних односа. Неопходно је још неких 30 милиона КМ, али у сваком случају обезбиједиће се сав новац - појаснио је Додик.

Он је додао да се очекује да ускоро почне и изградња пута од Фоче до Шћепан Поља, што је један од одобрених пројеката за БиХ и Републику Српску у оквиру инвестиционог програма ЕУ, те да је потребно сачекати динамику.

Према његовим ријечима, Фоча данас има доста другачије и ведрије лице, а руководство општине је заједно са Владом Српске ријешило много проблема који су се чинили нерјешивим.

- Од студентског дома, проблема санације Болнице, Богословског факултета за који смо морали да купујемо нови објекат до рјешавања низа инфаструктурних проблема. Данас све улице у Фочи изгледају модерно и сређено - рекао је Додик.

Начелник општине Радисав Машић рекао је да ће инвестиције које су најављене у Фочи битно промијенити ситуацију, прије свега, када је ријеч о запошљавању.

- Констатовали смо да је протекли период за Фочу био веома успјешан, да је реализовано десетак значајних капиталних пројеката и да су сви били за будућност града. Ништа нисмо радили што је краткорочно, све је дугорочно што је чекало деценије да буде ријешено - додао је Машић.