latinica  ћирилица
20/10/2020 |  16:36 ⇒ 17:10 | Аутор: СРНА

Рестриктивније превентивне мјере на подручју Приједора

На подручју Приједора се до 16. новембра забрањују организована окупљања грађана у групама већим од десет лица, а налаже се и ношење маски и на отвореном простору, саопштено је из Градског штаба за ванредне ситуације.
Приједор - Фото: РТРС
ПриједорФото: РТРС

Ове мјере уводе се на приједлог Института за јавно здравство Републике Српске, који је достављен Градском штабу с обзиром на констатовано погоршање епидемиолошке ситуације у овом мјесецу на подручју Приједора.

Забрањује се музика уживо у угоститељским и објектима за храну и пиће, а обавезују се правна лица и јавне установе које врше услуге грађанима да одреде минималан број лица која могу борвити у просторијама у којима грађани чекају, као и да спроведу мјере ради одржавања физичке дистанце.

- Обавезују се сви правни субјекти да размотре могућност да у складу са радним процесима одреде клизно радно вријеме ради избјегавања гужви у јавном превозу и приликом уласка у пословне просторије и изласка из пословних просторија, те да спроведу мјеру обавезног кориштења заштитне маске у затвореном простору како за посјетиоце, тако и запослене - пише у саопштењу.

Појачане мјере контроле и санкција, како се наводи, потребно је усмјерити на појединце који се понашају супротно прописаним мјерама, као и на правна лица која свјесно пропуштају предузимање мјера за сузбијање ширења вируса.

Градски штаб за ванредне ситуације апелује на становнике града Приједора да приликом организовања приватних окупљања, слава, рођендана и слично, максимално редукују број окупљених и да те манифестације обављају у ужем кругу породице, а да лица са утврђеним позитивним тестом на вирус корона Хигијенско-епидемиолошкој служби обавезно пријављују све контакте, како би ова служба предузеле адекватне мјере здравственог надзора и заштите од ширења вируса корона.

Из Градског штаба наводе да су на подручју Приједора тренутно 74 лица позитивна на вирус корона, 245 лица опоравило се од обољења ковид 19, а 22 лица су преминула.

- У кућној изолацији је 119 лица, а здравствени надзор је престао за 2.696 лица. У ковид болници смјештено је десет лица из Приједора и једно лице из Оштре Луке - додаје се у саопштењу.