latinica  ћирилица
20/10/2020 |  14:25 ⇒ 14:25 | Аутор: СРНА

Кошарац: Дозволити испуњавање извозне квоте од 600 тона меса говеда

Министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара Сташа Кошарац рекао је да је на данашњем састанку са турским амбасадором у БиХ Халдуном Кочом затаражио да БиХ буде одобрено да до краја године испуни извозну квоту од додатних 600 тона меса говеда.
Сташа Кошарац - Фото: СРНА
Сташа КошарацФото: СРНА

- Тиме би смо реализовали отворену квоту од 3.000 тона, те у значајној мјери умањили постојеће тржишне вишкове и олакшали пословање нашим примарним произвођачима - рекао је Кошарац.

На састанку који је одржан у Амбасади Турске, Кошарац је указао на потребу заштите домаће производње и примарних произвођача, између осталог, кроз рјешавање проблема тржишних вишкова, насталих усљед појаве и ширења пандемије ковида 19.

Кошарац је најавио да ће у наредном периоду одржати састанке са амбасадором Кочом и надлежним институцијама у Турској ради дефинисања квота за извоз меса у 2021. години, при чему ће се инсистирати да се одобрена квота повећа за минимално 2.000 тона, чиме би отворена квота у наредној години била 5.000 тона.

Саговорници су размијенили мишљење и о комитету за сарадњу у области пољопривреде између БиХ и Турске, који ће бити одржан почетком новембра 2020. године, саопштено је из Министарства спољне трговине и економских односа.

Кошарац је најавио да ће са надлежним министрима из Републике Српске и Федерације БиХ дефинисати стратешки приступ када је у питању област пољопривреде, како би БиХ имала јединствен став на предстојећем билатералном комитету.