latinica  ћирилица
20/10/2020 |  12:58 ⇒ 12:58 | Аутор: СРНА

Лалић: За програме заштите биљака годишње од Министарства 500.000 КМ

Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске у протеклих пет година за програме посебног надзора биљака и праћење штетних организама на подручју Српске издвојило је 500.000 КМ на годишњем нивоу, изјавио је начелник Одјељења за биљну производњу ресорног министарства Саша Лалић.
Пољопривредни радови - Фото: РТРС
Пољопривредни радовиФото: РТРС

Лалић је рекао да је здравље биља јавно добро и да само здраве биљке могу да обезбједе сигурност и профитабилност производа, па самим тим и конкурентност произвођача.

- Највећи значај комплетне биљне производње је на здрављу биљака - рекао је Лалић новинарима у Бањалуци, гдје је на Пољопривредном факултету присуствовао обиљежавању године здравља биљака.

Наводећи да ресорно министарство финансира и суфинансира комплетну сјеменску и прозводњу садног материјала како би имали здрав и добар репродуктиван материјал, Лалић истиче да Српска има добру, квалитетну и конкурентну пољопривредну производњу.

- Прошле седмице смо промовисали знак органске производње. Идемо и у том правцу, дајемо јасну подршку, како бисмо тачно знали шта је добар, безбједан и здрав производ - рекао је Лалић и додао да је Министарство опредјељено за спровођење програма у области биљне производње и да исте такве програме има и у области анималне производње.

Лалић је истакао да је Пољопривредни факултет један од ослонаца Министарства пољопривреде, те да је у претходне двије године за ову високо образовну установу издвојено 1.100.000 КМ директних мјера подршке.

Професор Пољопривредног факултета Универзитета у Бањалуци Синиша Митрић рекао је да овај факултет има све кадровске и техничке капацитете да обезбиједи квалитетно обазовање у области заштите биљака.

- Са поносом истичемо да смо једини у БиХ који имамо усмјерење за заштиту биљака на првом циклусу студија - рекао је Митрић и додао да је заштита биљака врло динамична област која захтјева едукацију кроз цјеложивотно учење.

Он је указао да проценат пада приноса, уколико биљка није адекватно заштићена, некада може ићи и до 90 одсто.

Генерална скупштина УН је крајем 2018. године резолуцијом прогласила 2020. годину - годином здравља биљака. Циљ те резолуције је подстицање активности којима ће се указати на значај биљака и њиховог здравља које је у посљедњој декади угрожено, између осталог, климатским промјенама и ширењем штетних организама.

Обиљежавање године здравља биљака уједно је било и прилика да се представе лабораторије, опрема и активности којим Пољопривредни факултет доприноси очувању здравља биљака.