latinica  ћирилица
20/10/2020 |  12:45 ⇒ 20:15 | Аутор: СРНА

Тегелтија: Захвалност цариницима и полицији за 20 година рада у нехуманим условима

Предсједавајући Савјета министара Зоран Тегелтија истакао је да је данашње отварање Граничног прелаза Враћеновићи један у низу успјешно реализованих пројеката БиХ и Црне Горе са ЕУ.
Гранични прелаз са Црном Гором - Фото: РТРС
Гранични прелаз са Црном ГоромФото: РТРС

У обраћању уочи свечаног отварања овог граничног прелаза на путу Никшић-Билећа, вриједности више од 2,5 милиона евра, Тегелтија је изразио убјеђење да ово није посљедњи заједнички пројекат, те да ће у наредним годинама услиједити још већи пројекти који ће бити успјешно реализовани.

- Желим посебно да се обратим граничним полицијацима и цариницима Црне Горе и БиХ који већ више од 20 година заједно омогућавају несметан пролаз људи и роба на овим просторима, јер су они ти који су омогућавали да наша привреда сарађује, а наши грађани међусобно комуницирају. Ваш рад у претходних 20 година одвијао се у нехуманим и лошим условима, али вас то није спријечило да успјешно обављате своје послове - истакао је Тегелтија.

Нагласио је да овај пројекат гранични полицијаци и цариници сматрају као вид захвалности за то што су радили у претходним годинама.

- У то име, заиста вам хвала што сте омогућили да се робни и путнички контакти несметано одвијају између Црне Горе и БиХ. Радите на различитим граничним прелазима, али оно што вам можемо обећати јесте да ћемо се у наредних неколико година потрудити да и други гранични прелази између БиХ и Црне Горе буду онакви какве заслужујемо у 21. вијеку - рекао је Тегелтија.

Он је нагласио да остаје обавеза власти и једне и друге земље да омогуће бољу економску сарадњу, те да је за то неопходна инфраструктура и гранични прелази који ће омогућити несметан и брз прелазак људима добре воље и привредницима који желе успјешно да раде, али који ће бити препрека илегалним трговинама и људима и робама.

- БиХ је опредијељења за унапређење инфраструктуре према Црној Гори и градићемо путеве који су веома скупи са становништа наших пројеката, али у оквиру пројекта ЕУ градићемо пут од Фоче до Шћепан Поља, укључујући мост који представља заједничку граничну линију. Са овог мјеста сада обећавам да ћемо то започети у наредној 2021. години - истакао је предсједавајући Савјета министара.

Изразио је наду да ће сви гранични прелази бити сви модернизовани и отворени до 2024. године.

Заједнички гранични прелаз "Враћеновићи" изграђен је на територији Црне Горе, а интеграцијом два гранична прелаза у један заједнички, у коме од данас раде граничне службе БиХ и Црне Горе, принципом једног заустављања, поједностављен је прелазак границе између ове двије земље.

Овај савремени гранични прелаз, површине је 9.000 метара, са три улазне и три излазне траке, као и једном посебном траком за теретна возила.

Изградња објекта заједничког граничног прелаза "Враћеновићи" почела је крајем фебруара од када је био затворен због изградње саобраћајне инфраструктуре.