latinica  ћирилица
20/10/2020 |  10:47 ⇒ 12:13 | Аутор: СРНА

Шеранић: Заштита здравља и очување економије основ даљег дјеловања (ФОТО)

Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Ален Шеранић изјавио је данас у Козарској Дубици да заштита здравља становништва и очување економије представљају основ даљег дјеловања у борби против вируса корона.
Шеранић и Пашалић у Козарској Дубици - Фото: РТРС
Шеранић и Пашалић у Козарској ДубициФото: РТРС

Шеранић је руководству компаније "Млијекопродукт" честитао за успјешну организацију када је ријеч о превенцији и мјерама на спречавању ширења вируса корона, који је у посљедњих осам мјесеци најактуелнија тема.

- Видјели смо да један пословни субјекат, ако се добро организује и поштује мјере, као у "Млијекопродукту", може да очува своје пословање и напредује - рекао је Шеранић новинарима.

Нагласио је да је откуп млијека већи у односу на прошлу годину, те да је ријеч о узлазном тренду у пословању предузећа.

- Ни година пандемије, како је многи називају, није нарушила само пословање "Млијекопродукта". Наравно да је било одређених ситуација које су везане за извоз на регионалном нивоу, али је очувана производња, статуси радника и све је кроз организацију дало велико повјерење - нагласио је Шеранић.

Шеранић је констатовао да је одлична организованост на подручју општине Козарска Дубица, са аспекта сарадње Дома здравља, општине и привредних субјеката, која отвара могућност да се брже, превентивније и лакше дјелује.

- Заштита здравља становништва и очување економије представљају основ нашег даљег пута и захваљујем и министру /пољоприведе, шумарства и водопривреде Републике Српске Борису/ Пашалићу за подршку коју су и они пружали самом здравственом сектору. Надам се да ћемо у овом озрачју наставити и даље - рекао је Шеранић.

Он је најавио да ће данас бити одржан састанак Републичког штаба, на којем ће бити сагледана епидемиолошка ситуација.

- Видјећемо шта и у којем дијелу треба да реагујемо. Дешава се да имамо одређене јединице локалне самоуправе у којима имамо скок броја заражених лица, прије свега мислим на Бањалуку, Пале, Зворник, Требиње, Бијељину - рекао је Шеранић.

Шеранић је објаснио да је ријеч о већим локалним заједницама, у којима постоји већа социјална интеракција.

- Разматраћемо и оно што је јуче била препорука Института, а то је обавезност ношења маске на отвореном и још неке мјере које се вежу са пословање самих субјеката. То ћемо продискутовати и донијети адекватне закључке - рекао је Шеранић.

Он је нагласио да је на општинама и градовима да реагују у случају броја лица која су заражена, јер су дужни да у складу са закључком Штаба доносе рестриктивније мјере, управо с циљем заштите здравља становништва и привреде.

- Нашим одговорним понашањем штитимо здравље, економију и привреду - закључио је Шеранић, након састанка са руководством "Млијекопродукта" у Козарској Дубици, којем је присуствовао и министер пољопривреде шумарства и водопривреде Републике Српске Борис Пашалић.