latinica  ћирилица
20/10/2020 |  08:57 ⇒ 12:07 | Аутор: РТРС

Повећати број комунално-инспекцијских надзора у локалним заједницама

Министарство управе и локалне самоуправе Републике Српске упозорава све јединице локалне самоуправе да су дужне да спроводе све прописане мјере како би се становништво заштитило од вируса корона, али и да предузму све мјере како би се заштитила привреда у Републици Српској, саопштено је из Бироа за односе с јавношћу Владе Српске.
Влада Републике Српске - Фото: РТРС
Влада Републике СрпскеФото: РТРС

У складу са тренутно погоршаном епидемиолошком ситуацијом, по питању ширења вируса корона и обољења узрокованог овим вирусом – Ковид-19 у Републици Српској, јединице локалне самоуправе дужне су да повећају број комунално-инспекцијских надзора како би утврдили да ли се на терену поштују прописане мјере и инструкције, а посебно у дане викенда, наводи се у саопштењу.

- Током вршења надзора надлежни инспектор је овлашћен да правним лицима и предузетницима у области трговине, угоститељства и пружања других услуга забрани рад уколико утврди да се у објекту у којем обављају дјелатност не спроводе заштитне мјере које се односе на физичку дистанцу, окупљање у групама већим од прописаних и ограничено радно вријеме. Забрана се изриче први пут на период од седам дана, а у случају да правно лице или предузетник понови неправилност, забрана се изриче у трајању од 15 дана - истиче се у саопштењу. 

Како се наводи, градоначелници/начелници, као команданти локалних штабова за ванредне ситуације, обавезни су да стриктно спроводе све мјере и инструкције Републичког штаба за ванредне ситуације и Института за јавно здравство Републике Српске.

Дужни су да у складу са епидемиолошком ситуацијом на подручју јединице локалне самоуправе, предузму и ригорозније мјере, али не и блаже мјере, од оних које су прописане и дефинисане закључцима Републичког штаба за ванредне ситуације и инструкцијама Института за јавно здравство.