latinica  ћирилица
19/10/2020 |  16:36 ⇒ 20:41 | Аутор: sputniknews.com

Грци подижу гигантску ограду дуж границе

Грчка је почела да подиже челичне ограде дуге 27 клиометара, као и војне осматрачнице у Евросу, ударној тачки Балканске мигрантске руте.
Грци подижу гигантску ограду на граници - Фото: Тwitter
Грци подижу гигантску ограду на границиФото: Тwitter

По висини, која износи пет метара, ова ограда ће превазићи друге ограде на сличним мјестима у Европи, као и на граници између САД и Мексика. Биће опасана и бодљикавом жицом.

- Подизање ограде у Евросу је најмање што смо могли да учинимо како би обезбиједили границу и учинили да се становници Евроса осјећају сигурније - рекао је премијер Грчке Кирјакос Мицотакис приликом обиласка радова у том региону.

Нове баријере ће служити за спречавање илегалних прелазака границе и спречавање поплава, а у тај пројекат уложено је 63 милиона евра.

Поред изградње нове, унаприједиће се мрежа постојећих ограда са челичним ојачањима у висини од 4,3 метра што је у рангу баријере каква се налази на граници САД и Мексика.

Грчка влада ангажовала је додатних 400 пограничних полицајаца за чување региона Евроса, 800 у источном Егеју и 480 у другим дијеловима хеленске републике, пише Балканска безбједносна мрежа.

Подсјетимо, сукоби на граници између Турске и Грчке кулминирали су током фебруара.