latinica  ћирилица
17/10/2020 |  20:03 ⇒ 20:25 | Аутор: РТРС

Бијељина добија модерни затворски комплекс (ВИДЕО)

Бијељина ће ускоро добити модеран затворски комплекс, у који је инвестирано 10 милиона марака. Капацитет ће бити дупло већи, од постојећег Казнено-поправног завода.
Бијељина добија модерни затворски комплекс - Фото: РТРС
Бијељина добија модерни затворски комплексФото: РТРС

 Изградња је започета 2009-те, средствима Владе, а прошле године почела је и друга фаза, у вриједности од 4,4 милиона евра из ИПА фонда. Бијељински затвор једна је од шест установа затвореног типа у Српској, у којој казну издржавају лица осуђена до три године, са подручја Бијељине, Угљевика, Лопара, Братунца, Сребренице, Шековића и Осмака.

На градилишту се ради пуном паром. Радови би требало да буду завршени у наредних мјесец дана. Након техничког пријема и добијања употребне дозволе Казнено -поправни завод из старе зграде у граду биће пресељен у нови комплекс на Голом Брду. Имаће три павиљона, једно полуотворено одјељење за затворенике, амбуланту са стационаром, ресторан и друге неопходне садржаје.

- Сам капацитет броја затвореника биће повећан за сто одсто, гдје ће бити смјештено око 250 затвореника и 100 притвореника. Самим повећањем капацитета за затворена и притворена лица доћи ће и до повећања броја радника који су потребни да раде овдје у овом новом објекту - рекао је Миленко Гајић директор КПЗ Бијељина.

У складу са европским стандардима, сваки затвореник имаће најмање четири квадратна метра простора, односно не мање од 10 кубних метара. Имаће више садржаја и када су у питању радно-окупациона терапија, културно-просвјетни рад,с портске активности.

- Планиране су значи спортски терени, планиране су радионице, просторије за вјерске обреде,а такође имамо у плану и радно окупациону терапију, јер у склопу овог комплекса је економија на којој се налази пластеничка сточарска производња и још неки садржаји који ће умногоме допринијети третману затвореника, односно побољшању њихове ресоцијализације - навео је Александар Мајдов в.д. помоћник директора за послове третмана у КПЗ Бијељина.

У новом комплексу биће олакшан рад и запосленима.

- Безбједност ће свакако бити на високом нивоу као што је до сада била у садашњем КПЗ,а ли овај засигурно ћемо имати лакше околности за рад јер је у питању нова техника, људство едуковано, а и осуђеници ће имати бољи комфор и боље околности за живот и рад - сматра Далибор Вујновић начелник Службе обезбјеђења КПЗ Бијељина.

Изграђене су и просторије за разговор са затвореницима, за посјете, смјештај личног депозита затвореника и канцеларије за све запослене. На затворској економији осуђена лица баве се ратарском, пластеничком и сточарском производњом. У наредном периоду планирана је и изградња савремене фарме, како би били обезбијеђени бољи услови за рад. Поред затвора у Источном Сарајеву , ово ће бити један од најмодернијих затвора .