latinica  ћирилица
16/10/2020 |  21:53 ⇒ 21:55 | Аутор: СРНА

Вучић: "Мали Шенген" важан за опстанак држава и нација на Балкану

Предсједник Србије Александар Вучић рекао је вечерас да је срећан због идеје о "малом Шенгену", оцјењујући да је то изузетна иницијатива која може да допринесе да Балкан буде боље мјесто за живот.
Нови Сад - Фото: РТРС
Нови СадФото: РТРС

- Не можемо да побјегнемо са Балкана, неки би то хтјели, али ја немам тих амбиција и зато ово треба да буде боље мјесто за живот. Морамо да се повезујемо и радимо заједно - рекао је Вучић на конференцији за новинаре у Новом Саду.

Он је изразио увјерење да ће, када се почне са градњом и реновирањем пруге Београд – Загреб, моћи да се каже и да народи на овом простору живе боље и да је изграђено веће повјерење.

- Изузетно сам поносан, јер су на крају и они који нису били најсрећнији због ове иницијативе, јер нису били у управљачком седлу, морали да прихвате да је добра иницијатива јер је ријеч о четири слободе које спадају у темељне европске слободе, а то су слободан проток људи, робе, капитала и услуга - навео је Вучић.

Предсједник Србије је за идућу седмицу или до краја мјесеца најавио виртуелну конференцију о овој теми и напоменуо да идеја није само његова, већ и предсједника влада Албаније Едија Раме и Сјеверне Македоније Зорана Заева.