latinica  ћирилица
16/10/2020 |  19:15 ⇒ 20:17 | Аутор: РТРС

ЦИК БиХ у изборну кампању ушао кршећи законе (ВИДЕО)

У изборну кампању Централна изборна комисија БиХ "улази" кршећи законе, подзаконске акте, па чак и рокове које је себи поставила. Бројна кашњења у испуњавању властитих обавеза Комисије, већ су регистрована. А у вријеме рапидног раста броја инфицираних вирусом корона, и даље је непознато како ће на бирачким мјестима бити испоштоване прописане заштитне мјере.
ЦИК БиХ -
ЦИК БиХ

Безакоње као пандемијски вирус у улици Данијела Озме, на броју 7. Изборе је Комисија расписала мимо законом прописаног рока - 149 дана прије изборног дана, умјесто 150 како Изборни закон налаже. Потом их одложила опет мимо закона, за 40 дана - умјесто максимално дозвољених 30. Но, случајно или не, неопажено је то прошло испод радара бројних медијатора и "заштитника" демократије. А ЦИК праксу кршења нормативима прописаних рокова, наставио. Јуче се чак тиме и јавно похвалио. Почела је дистрибуција изборног материјала ван БиХ, ускликнуо је предсједник.

- Данас је први контигент отишао преко 11.000 пошиљки - истакао је Жељко Бакалар, предсједник ЦИК-а БиХ.

- И ништа необично, да рок за дистрибуцију, није давно прекршен. 45 дана прије избора, датум је када је и посљедњи изборни пакет требало да крене пут бирача у иностранству. А први је ето, одаслат 15 дана касније. Процес дистрибуције изборног материјала ван БиХ у ранијим изборним циклусима са много мање регистрованих "дијаспораца" трајао је и до 7 дана – због комплексности паковања и отпремања. Том динамиком дистрибуција дијаспори, у овом изборном циклусу могла би да потраје бар до 25.-октобра. Свјесна кашњења у старту, које јавно ипак не признаје, Комисија је већ једном продужила рок за пријем гласова путем поште са 2 на 5 дана, након изборног дана. Разматрају кажу и ново пролонгирање.

- Морате водити рачуна да није правило и пракса да се подзаконски акти мијењају у изборном периоду и то је врло осјетљиво питање али разматраћемо оправданост и таквих захтјева након наше анализе - додао је Бакалар.

Правила се можда и не мијењају, али их зато ЦИК незаустављиво крши. 1. октобар био је рок према упутствима које је Комисија сама себи поставила, за закључивање Централног бирачког списка. 8. октобра међутим, Комисија је донијела одлуку о закључивању. И наставила заједно са правосуђем, да селективно рјешава жалбе из контигента од 3.500 приспјелих за гласање путем поште. Стога се с правом поставља питање - да ли је бирачки списак уопште закључен!? А 8. октобар био је рок за објављивање броја бирача за сваку изборну јединицу. Треба ли рећи да је и он прошао!? Данас је Комисија требало да именује чланове Бирачких одбора, њихове замјенике, сачини резервни списак кандидата. Већ сутра да почне њихову 20-одневну обуку. И опет - рок прошао! У "лутању" са властитим роковима, упутствима, правилницима и мешетарењу са изборним списковима, стигла је Комисија, према нашим сазнањима, већ да прекрши и основно начело изборне демократије – оно о тајности гласања. Сазнајемо да сваки одштампани и за дијаспору запаковани гласачки листић и заштитна коверта садрже и идентификациони код примаоца, који се према законским прописима може евидентирати само на транспортној коверти или инструкционом листићу.

- Гласање би требало бити тајно. Али ако се може гласачки листић довести у везу са конкретним лицем дакле онда ту нема никаквог говора о тајности гласања. Али то је питање за ЦИК - наглашава Петар Ковачевић, директор Агенције за заштиту личних података у БиХ.

Предсједник ЦИК-а није одговарао на наше позиве. Но Комисија којом руководи већ је тајне податке бирача незаконито откривала. Због тога је, подсјећамо од Агенција за заштиту личних података и зарадила наредбу о повлачењу списка пријављених за гласање из дијаспоре. Због кршења пак изборног закона и погрешног тумачења чињеничног стања, јуче је добила и црвени картон од Суда БиХ. Одлука о забрани учешћа на изборима политичког субјекта из Српске, поништена је.

- Суд је јасно указао да је изборна комисија потпуно произвољно поступала потпуно погрешно примјењивала, могу слободно рећи показала апсолутну пристрасност јер се није позвала ни на једну релевантну одредбу самог изборног закона - рекао је Милан Петковић, правни заступник жалиоца. 

За боље познаваоце прилика, свјесно је то Комисија урадила! Као пробни балон за будуће изборе и већ пројектоване неке будуће забране неким другим политичким субјектима. Како год, кршења норматива од стране ЦИК-а постају правило а не изузетак. А међународни и заговорни демократије и домаћи борци за људска права, заглушујуће ћуте.