latinica  ћирилица
16/10/2020 |  17:00 ⇒ 17:02 | Аутор: СРНА

Брегу: Без слободе кретања немогуће подстаћи трговину

Генерални секретар Савјета за регионалну сарадњу Мајлинда Брегу изјавила је да се на западном Балкану не може подстаћи трговина ако не буду отклоњене препреке и не обезбиједи слобода кретања привредника, возача и грађана, а као први и најосновнији корак мора се омогућити грађанима да путују са личном картом.

Брегу је у обраћању на онлајн састанку министара унутрашњих послова у оквиру Берлинског процеса о омогућавању кретања са личном картом на Балкану, рекла да овај регион није савршен, али да желе да извуку најбоље из не баш тако добре ситуације.

Она је нагласила да је РЦЦ поносан што омогућава постизање свеобухватног регионалног споразума о кретању са личном картом, оцјењујући да комерцијални и трговински односи у региону не могу више остати овакви какви јесу, саопштено је из РЦЦ-а.

- Требамо имати заједничко тржиште, привредници се требају слободно кретати, границе требају бити отворене 24 часа дневно, свих седам дана у седмици, потребне су нам дигиталне услуге у служби људи, потребне су нам иновације - поручила је Брегу.

Она је указала да без слободе кретања нема заједничког тржишта, те да се не може подстаћи трговина ако не буду отклоњене препреке и обезбијеђена слобода кретања привредника, возача и грађана.

- Шест економија западног Балкана је показало да могу превазићи политичку реторику, а зелени коридори су добар примјер тога. Слобода кретања, међутим, заслужује веће залагање од реактивних и ад хок рјешења. Као први и најосновнији корак морамо омогућити грађанима да путују са личном картом - нагласила је Брегу.

Према њеним ријечима, путовање са личном картом један је од од главних резултата новог Акционог плана за заједничко регионално тржиште за период 2021-2024. годину.

- Неуморно радимо да у томе успијемо и да документ потврде лидери на самиту у Софији у новембру - додала је Брегу.

Састанак министара унутрашњих послова у оквиру Берлинског процеса под називом "Национална, прекогранична безбједност људи у вријеме пандемије: стратегија, координација и синергија између ЕУ и западног Балкана", организовале су Бугарска и Сјеверна Македонија као предсједавајуће Берлинским процесом у 2020. години.

Дискусију о омогућавању кретања са личном картом у региону Балкана, којом је предсједавао министар унутрашњих послова Сјеверне Макенодије Оливер Спасовски, водили су Брегу и министри унутрашњих послова шест економија западног Балкана.

Заједничко регионално тржиште је програм у регионалном власништву, који подржава Европска комисија, а који је усмјерен на повезивање економија западног Балкана кроз слободу кретања људи, роба, услуга и капитала, регионални дигитални, индустријски, инвестициони и иновациони простор, и зелени програм.

Савјет за регионалну сарадњу је, заједно са ЕУ, регионалним владама Цефтом и партнерима у напредној фази припреме овог документа и ради на сачињавању акционог плана за који се очекује да буде потврђен на самиту западног Балкана у Софији почетком новембра.