latinica  ћирилица
16/10/2020 |  13:42 | Аутор: РТРС

Они су уз "Покрени каријеру" пронашли нови позив

Јављам се се поводом плафона у каријери који сам достигао, а вјерујем да са вама тај плафон могу пробити. Тако је писало у једној од биографија која је стигла на интерактивни оглас компаније Проинтер ИТСС којим је и почела њихова кампања запошљавања "Покрени каријеру још данас".
Покрени каријеру (фото: Проинтер ИТСС) -
Покрени каријеру (фото: Проинтер ИТСС)

Четири мјесеца касније, испоставило се да је "достизање плафона" прилично честа појава и да је многе стручњаке из различитих области требало само мало покренути да се пријаве за посао у ИТ сектору о којем, можда, нису ни размишљали.

Најприје су се покренули људи средње животне доби, са завршеним Економским, Филолошким, Природно-математичким и Правним факултетом који раде административне или неке друге послове који нису у њиховој струци. Стигле су и пријаве високошколаца који раде са средњом стручном спремом у трговинској и прехрамбеној дјелатности. Одважили су се и они са завршеним курсевима wеб дизајна, програмирања, ЦНЦ оператери. Међу више од 600 пријава појавили су се чак и медицинари и архитекте, са назнаком "спремни на промјену животног позива".

Међу спремнима, у реду је стајао и Милан Шипка. Дванаестогодиње искуство у банкарском сектору замијенио је за позицију ДМС консултанта у Проинтеру и као новопечени ИТ-јевац каже да је то био прави потез у право вријеме. 

Фото: Проинтер ИТСС

- Прилику која се указала нисам пропустио и послао сам своју биографију. ХР специјалисти препознали су мој потенцијал и пронашли моје 'мјесто под звијездама' у компанији. Млада и харизматична ДМС екипа, као и остале колеге из компаније побринули су се да мој прелазак на ново радно мјесто буде заиста незаборавно искуство - каже Милан.

Такво искуство препоручује свима који се двоуме или имају страх од промјене у каријери, јер ће, тврди Милан, из свега тога изаћи животно богатији. "Богатијих" за посао у Проинтеру од марта до данас има 56, а захваљујући интерактивном огласу радно мјесто је добило њих 28. Кампања нас је, све заједно, заиста покренула, кажу у тој компанији.

- Кадар који је запослен је разнолик, па смо тако, поред искусних професионалаца који су се уклопили у постојећа радна мјеста, дошли до професионалаца других струка, који су код нас кренули са радом на другачијим радним мјестима и искористили своја претходна знања. Такође, запослили смо и младе таленте, којима је ово било прво радно искуство. Радује нас што смо са кандидатима пронашли заједничка интересовања и што можемо да растемо и развијамо се заједно - каже Ивана Живковић, руководилац сектора за људске ресурсе у Проинтеру.

Наглашава да је кампања показала да су људи истраживали рад компаније и препознали је као мјесто на којем могу напредовати и додатно се усавршавати. То доказују и бројне пријаве са тачно назначеним областима интересовања. Лјуди средње животне доби са завршеним Економским, Електротехничким, Правним, Технолошким, Природно-математичким и Факултетом информационих технологија, јављали су се за рад у области пројектног менаџмента, на консултантским позицијама, у јавним набавкама, продаји.

О томе колико је кампања "Покрени каријеру" заиста била покретачка, свједочи и податак да су се на оглас јављали чак и средњошколци. Ученици Економске и Електротехничке школе пријављивали су се за волонтерски рад и обављање праксе, а на праксу у Проинтер желе и студенти завршних година Електротехничког, Природно-математичког и Факултета информационих технологија.