latinica  ћирилица
16/10/2020 |  13:17 ⇒ 14:32 | Аутор: СРНА

Петричевић: Подршка развоју пословног амбијента за улагања

Министар привреде и предузетништва Републике Српске Вјекослав Петричевић рекао је да Министарство подржава све активности Развојне агенције Српске, с циљем стварања што бољег пословног амбијента и привлачења страних инвестиција и инвеститора.
Вјекослав Петричевић - Фото: СРНА
Вјекослав ПетричевићФото: СРНА

- Покушавамо да законом о слободним зонама остваримо тај амбијент користећи сва искуства из региона и, наравно, користећи активности које спроводи Развојна агенција - изјавио је Петричевић новинарима у Добоју, гдје присуствује годишњем координационом састанку који Развојна агенција Српске организује са представницима локалних развојних агенција и одјељења за привреду/локални економски развој градова и општина Српске.

Петричевић је рекао да је ресорно министарство данас расписало јавни позив за подршку прерађивачким субјектима који су током ове године извршили набавку нових технологија, односно опреме, с циљем пружања подршке због вируса корона.

- Јавни позив је данас ступио на снагу, а биће објављен у наредних 15 дана - изјавио је Петричевић и позвао привредне субјекте из прерађивачке дјелатности да аплицирају.

Директор Развојне агенције Републике Српске Маринко Ђукић рекао је да је данас присутно више од 40 представника из општина и градова, са којима је разговарано о промоцији улагања.

- Желимо да ојачамо и обликујемо постојећу базу података наших предузећа, коју она могу да понуде страним инвеститорима, а, такође, и базу локација, као и локацију свих општина и градова широм Републике Српске, са свим елементима и подацима који могу да интересују инвеститора - изјавио је Ђукић.

Ђукић је рекао да се у том правцу, а уз подршку Министарства привреде и предузетништва Републике Српске, користе искуства и праксе из Србије, због чега су и одржане студијске посјете развојним агенцијама Србије и Војводине, будући да је Србија земља са највише страних улагања по глави становника.

Он је навео да се данас расправља и о проблему заштите интелектуалне својине, за коју сматра да није најбоље уређена, те навео примјер добојског предузетника Звјездана Вишта, који је своје иновације патентирао у САД, због повољних услова.

Директор Развојне агенције Градишке Богдан Вицановић указао је на значај оваквих састанака, с циљем размјене добрих пракси и искустава.

Вицановић је рекао да је ова агенција са локалним привредницима за три године реализовала више од 60 пројеката са 5,9 милиона повучених донаторских средстава.