latinica  ћирилица
16/10/2020 |  12:31 ⇒ 12:32 | Аутор: СРНА

Кузмановић: Васкрсија Јањић - један од најугледнијих синова српског рода

Комеморативна сједница, поводом смрти потпредсједника Академије наука и умјетности Републике Српске Васкрсија Јањића, одржана је данас у просторијама АНУРС-а.
Комеморација - Фото: РТРС
КомеморацијаФото: РТРС

Предсједник АНУРС-а Рајко Кузмановић је у обраћању присутнима на комеморативном скупу истакао да је Јањић сав свој живот посветио науци, да је објавио 542 библиографске јединице различитих врста, од којих је и значајан број преведен и на стране језике.

Кузмановић је нагласио да је Јањић био потпредсједник АНУРС-а од 2008. године и да је учествовао у 39 различитих пројеката, као и на више од 150 научних скупова, од којих више од 30 који су били међународног карактера.

- Овај велики човјек и научник преселио се из овог несавршеног свијета у свијет вјечности. Отишао је један од најугледнијих синова српског народа, признати научник и универзитетски професор - нагласио је Кузмановић.

Комеморативни скуп је, због пандемије вируса корона, био ограничен бројем присутних, а уз породицу и сараднике, присуствовао је и предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић.

Чубриловић је рекао да је АНУРС остао без једног од својих најпрепознатљивијих чланова, али да ће сјећање на Јањића дуго трајати - док год живе његова дјела и резултати његовог рада.

- У овим тренуцима опраштамо се од човјека који је оставио дубок траг не само у науци гдје је дао свој посебан допринос. Био је једна људска гомада - рекао је Чубриловић након скупа.

Академик Васкрсија Јањић биће сахрањен у 13.00 часова у Алеји заслужних грађана на бањалучком Градском гробљу у Врбањи.

Јањић је преминуо у уторак, 13. октобра, у 77. години.