latinica  ћирилица
16/10/2020 |  12:22 ⇒ 12:22 | Аутор: СРНА

БиХ протјерује 44 странца

Служба за послове са странцима БиХ је, због незаконитог уласка или боравка, изрекла мјеру протјеривања за 44 страна држављанина са забраном уласка и боравка у БиХ, међу којима су држављани Турске, Марока, Алжира и Пакистана.
Мигранти - Фото: РТРС
МигрантиФото: РТРС

Ова лица су стављена под надзор у Имиграциони центар или им је ограничено кретање на одређено мјесто до удаљења са територије БиХ, саопштено је из ове службе.

У објектима на подручју Сарајева, Велике Кладуше и Бихаћа, приликом инспекцијског надзора утврђене су одређене неправилности, те су власницима објеката који су пружали услуге смјештаја страним држављанима издата четири прекршајна налога због непоштивања законских одредаба.

Због непоштивања законских одредаба у вези са пријавом боравка странаца, Законом о странцима прописана новчана казна за физичко лице које пружа услуге смјештаја је од 200 до 800 КМ, за правно лице од 500 до 2.500 КМ, а за одговорно лице у правном лицу од 200 до 800 КМ.

Служба за послове са странцима у истом периоду удаљила је са територије БиХ 21 страног држављанина.

На основу Споразума о реадмисији у Србију су враћена три страна држављанина, од којих су два држављанина Авганистана и један држављанин Туниса.

У сарадњи Службе за послове са странцима и Међународне организације за миграције у земљу поријекла враћен је један држављанин Пакистана, док је Служба самостално реализовала добровољни повратак за 17 држављана Турске у земљу поријекла.

Инспектори за странце у сарадњи са полицијским службеницима спроводили су заједничке активности на подручју Сарајева, Бихаћа, Велике Кладуше и Доњег Вакуфа и оне су резултирале проналажењем страних држављана који су незаконито ушли или незаконито боравили на територији БиХ, истиче се у саопштењу.

Предметом рада Службе за послове са странцима од почетка ове године било је 14.070 миграната, од којих само у посљедњих седам дана њих 302.

У привременим прихватним центрима тренутно борави 6.007 мигранта.

Служба за послове са странцима ће, у складу са надлежностима и капацитетима, наставити са појачаним оперативним активностима као одговор на повећан прилив миграната у БиХ.