latinica  ћирилица
16/10/2020 |  12:22 ⇒ 12:34 | Аутор: Агенције

Организатори имају четири сценарија за ОИ у Токију

Један од најважнијих састанака пред Олимпијске игре у Токију одржан је путем интернета.
ОИ Токио -
ОИ Токио

Било је планирано да се шефови мисија из 206 земаља састану у Токију, али због тренутне ситуације са пандемијом  одлучено је да се овај састанак одржи у другачијој форми.

Прво су се свим учесницима састанка обратили предсједник Међународног олимпијског комитета Томас Бах и предсједник организационог комитета Токио 2020 Јоширо Мори.

Они су се сложили у убјеђењу да ће Олимпијске игре у Токију бити најбоље организоване до сада. Такође је напоменуто да ће у наредним мјесецима бити јасно дефинисане све мјере које ће бити предузете ради сузбијања ширења пандемије.

Представник Олимпијског комитета Србије био је Дамир Штајнер, шеф мисије олимпијског тима Србије. Штајнер је истакао да су на овом састанку разматране све појединости у вези са организовањем Игара, до најситнијих детаља.

- Састанак је био изузетно садржајан и разматрали су се сви организациони аспекти и процедуре које ће важити у Токију. Поједностављене су услуге за све делегације које ће се налазити на Играма, а највећи фокус биће наравно на мјерама заштите прије, у току и након Игара, и могу рећи да се највише ради на томе - истакао је Штајнер.

Шефови мисија су упознати и са различитим сценаријима који се могу десити током ОИ, а које организатори до детаља разрађују како би сходно ситуацији могли да правовремено реагују.

- Изложена су нам четири сценарија за које организатори сматрају да су могућа у Токију. Може се рећи да МОК И Организациони комитет не препуштају ништа случају. Детаљно се разрађују све ситуације које се могу десити, од тога да је ситуација са вирусом корона потпуно стављена под контролу, па до тога да дође до потенцијално већих проблема. У сваком случају ће се егзактно знати које су процедуре и како се поступа - навео је Штајнер.

Организатори се ослањају на скоро одобрење употребе вакцине и на развијање брзих тестова који ће се обављати често током Олимпијских игара.

- Према ономе што сада знамо, спортисти и чланови делегација не би требало да буду у карантину по доласку у Јапан. Честа тестирања учесника тестовима планирају се прије доласка у Токију, по самом доласку, као и током самих Игара. Потврђени су сви спортски објекти који ће бити у употреби за тренинге и такмичења, као и објекти који ће се користити у Олимпијском селу. Припреме за Игре теку сјајно и без застоја. Уколико ситуација настави да се развија према очекиваном сценарију, од фебруара ће бити могуће посјете Јапану и Организационом комитету. Мој утисак је да су се МОК и Организациони комитет адаптирали на новонасталу ситуацију и да одлично функционишу - задовољан је Штајнер.

Олимпијске игре у Токију одржаће се од 23. јула до 8. августа 2021. године.