latinica  ћирилица
16/10/2020 |  11:57 ⇒ 12:27 | Аутор: СРНА

У недјељу премијера представе "Златно доба" (ВИДЕО)

У Бањалуци ће недјељу, 18. октобра, бити премијерно изведена представа "Златно доба", аутора и редитеља Жељка Стјепановића, која говори о оснивању овог позоришта прије девет деценија.
Народно позориште Републике Српске -
Народно позориште Републике Српске

Стјепановић је рекао да је ова представа, о оснивању националног театра, урађена поводом 90. сезоне у Народном позоришту Републике Српске.

- Ово је историјска драма заснована на истинитим догађајима, те измишљеним ликовима и ситуацијама због стварања драмске радње и појачавања сукоба у одређеним сценама, да би то било што пријемчивије за публику - рекао је Стјепановић.

Он каже да је занимљиво да је, радећи на материјалу који је изучавао, пронашао да је ово позориште настало 1930. године тадашњом одлуком краља Александра и бана Светислава Милосављевића, који су долазећи у Бањалуку и желећи да направе што бољу државу, одлучили да оснују позориште.

Према његовим ријечима, може извући поука и за данашње политичаре, а то је да "ако хоћеш да направиш добру и квалитетну државу, онда прави позориште, а правећи позориште, правиш државу".

Глумац Горан Јокић, који у представи игра бана Светислава Милосављевића, рекао је да је бан Милосављевић доказао да су култура и просвјета темељи сваког друштва.

Према Јокићевим ријечима, бан је у договору са тадашњим Министарством просвјете у исто вријеме почео да гради и 127 основних школа.

Јокић је нагласио да је бан Милосављевић неправедно запостављен од комунистичких власти послије Другог свјетског рата, иако је својим дјелима доказао да је грандиозна личност, која је од Бањалуке направила лијеп и модеран европски град.

Сценограф Драгана Пурковић Мацан каже да је бан Милосављевић оставио велики печат у Бањалуци, прије свега бројне грађевине, нагласивши да је одличан потез Народног позоришта да на овај начин представи његов лик и дјело.

Аутор музике Борис Шавија рекао је да је током припрема представе било занимљиво "копати" по разним архивама, фонотекама да се види какав је био дух времена када је ријеч првенствено о кафанској музици и која је, како је истакао, оживљена у овој представи.

Прва реприза представе "Златно доба" је 19. октобра, а друга 24. октобра и карте по цијени од 15 КМ су у продаји, док карата за премијеру више нема с обзиром на то да је због ситуације у вези са вирусом корона њихов број био ограничен.