latinica  ћирилица
16/10/2020 |  09:51 ⇒ 11:27 | Аутор: РТРС

Даун синдром центар: Радионица о здравој прехрани

Министарство пољопривреде Републике Српске и министар Борис Пашалић стимулише особе са Дауновим синдромом у производњи здраве хране.
Даун синдром центар - Фото: РТРС
Даун синдром центарФото: РТРС

УСЗ Даун сидром центар Бањалука одржао он лајн радионицу поводом Међународног дана здраве хране 16. октобра под  називом "Хранимо се да би живјели, а не живимо да би се хранили".

На радионици је разговарано о значају правилне, здраве исхране уз мото "Нека ваша храна буде лијек, а ваш лијек ваша храна".

У радионици су уживо учествовале особе са Дауновим синдромом из Бањалуке, Приједора, Лакташа, а он лајн су биле укључене особе са Дауновим синдромом из земаља региона, као и из ЕУ.

Разговарано је о заједничком пројекту Министарства пољопривреде Републике Српске и УСЗ Даун синдром центар Бањалука "Производња здраве хране" који подразумијева да ће се у Комуни Бања Врућица производити органска храна тј. да ће особе са Даун синдромом у пластеницима, које је донирао министар Борис Пашалић, управо производити здраву храну, а у склопу тог пројекта предвиђено је садња 150 садница разног воћа аутохтоних сорти.

Гојазност је пратећи проблем већине особа са Дауновим синдромом, те је овој теми била посвећена посебна пажња. Учесници радионице су се укључивали у дијалог и речено је да већина док једе мисли:"Све док нам је у устима залогај хране, проблеми су ријешени" и тако се ствара навика да једући можемо рјешавати све проблеме.

Тема је била и вишак хране, правилно складиштење, храну не треба да бацамо. Разговарано је о сиромаштву и глади, док једни бацају храну и једу у изобиљу, на другој страни неки умиру од глади, а могло би их спасити управо то сшо су неки бацили у смеће.

Савремени начин живота потиснуо је традиционални начин прехране и замијенио га индустријским прерађевинама. Требамо бити свјесни да органска храна није ништа скупља од конвенционалне, а здравље мора бити на првом мјесту.

Здрава исхрана се не заснива само на усвајању здравих животних навика, него одрицању од лоших прехрамбених и животних навика чиме ћете се ослободити негативних ефеката лоше прехране као што су хронични умор, депресија, овисност о храни и наравно сувишни килограми што је код особа са Дауновим синдромом проблем.

Било је ријечи и о томе како организам припремити за зиму, како правилном прехраном подижемо наш имунитет.