latinica  ћирилица
15/10/2020 |  11:10 ⇒ 13:01 | Аутор: СРНА

Одржано пјесничко вече и промоција "Херцеговачког вијенца" (ВИДЕО)

На 101. "Шантићевим вечерима поезије" у Владичанском двору у Мостару одржани су промоција књиге "Херцеговачки вијенац" Гедеона Стајића и пјесничко вече.
Шантићеве вечери поезије - Фото: РТРС
Шантићеве вечери поезијеФото: РТРС

На пјесничкој вечери синоћ су наступили пјесници Ђорђе Дабарачић, Доброслав Ћук, Новица Телебак Тени и Здравка Бабић.

Промовисана књига је постхумно допуњено издање антологије савремене српске лирике у источној Херцеговини за коју је аутор рекао да представља истинити приказ догађаја у тој регији у другој половини 20. и почетком 21. вијека дат на један посебан начин, као историја људских осјећања.

Гедеон Стајић радио је као професор српског језика и књижевности и филозофске групе предмета у Средњошколском центру у Невесињу, а преминуо је 2017. године. Многи су за њега рекли да је био најбољи познавалац писане ријечи у Херцеговини.

Модератор вечери Радослав Вучковић, који је и предсједник Српског просвјетног и културног друштва /СПКД/ "Просвјета" у Гацку, рекао је да аутор књиге Гедеон Стајић није за живота дочекао да ова верзија књиге, уређено и допуњено издање, угледа свјетло дана, али да би сигурно био поносан на њу.

- Професор се консултовао са пјесницима и на тај начин вршио одабир. Ово је друго допуњено издање које је издала СПКД `Просвјета` Гацко. У књизи је заступљено 17 пјесника са простора Херцеговине и 375 пјесама - навео је Вучковић.

Ђорђе Дабарчић, који је дао највећи допринос на уређивању књиге, рекао је да му је покојни професор Стајић 2012. године донио рукопис "Херцеговачког вијенца" на лектуру и прелом, али да је у штампу послата несређена верзија књиге.

- Када је књига изашла, професор је био разочаран и хтио је да све повуче. Нажалост, није дочекао да се уради допуњено издање, у коме су још 83 пјесме. Неколицина нас из Херцеговине договорила се да требамо урадити друго допуњено издање, а највећи терет пао је на мене. Покојни професор био би сигурно презадовољан - истакао је Дабарчић.

Мостарац са требињском адресом Новица Телебак Тени на "Шантићевим вечерима поезије" наступио је након 30 година.

- Први пут сам на `Шантићевим вечерима поезије` учествовао 1978. године и након тога готово свих година до 1990. године. Након тога, наступао сам на `Шантићевим вечерима` у Невесињу. Увијек сам био позиван из Мостара, али сам рекао да ћу доћи када будем спреман, јер Шантић ме увијек привлачио. Сретан сам због поновног сусрета са мостарском публиком и Мостаром - навео је Телебак.

Телебак, који у Требињу води књижевну заједницу "Јован Дућић", каже да Дучића цијени, а Шантића и воли и цијени, те да је због тога и приредио књигу о Алекси Шантићу "О, боре стари".

- Поезија не може промијенити свијет, зауставити рат, али нека бар буде свијећа да не плачемо и не умиремо у мраку - поручио је Телебак на крају вечери.

"Шантићеве вечери поезије" настављају се сутра у 19.00 часова у Владичанском двору, када ће се одржати изложба "Стриповијетке - приповијетка Петра Кочића Јаблан у стрипу", представљање монографије "Стриповијетке", те књиге "Петар Кочић - живот и рад", у организацији Народне и универзитетске библиотеке Републике Српске. О монографији и књизи говориће Љиља Петровић Зечић и Зоран Пејашиновић.

Посљедње вече ове манифестације је у недјељу, 18. октобра, када ће у Владичанском двору у 19.00 часова почети изложба документарне грађе "Мостарски књижевни круг", аутора Златка Сердаревића.