latinica  ћирилица
15/10/2020 |  09:59 ⇒ 09:59 | Аутор: СРНА

Кривокапић почиње преговоре са мањинским партијама

Мандатар за састав нове владе Црне Горе Здравко Кривокапић почиње данас преговоре са мањинским партијама о учешћу у власти.
Здравко Кривокапић ( (Фото: Саво Прелевић/vijesti.me) -
Здравко Кривокапић ( (Фото: Саво Прелевић/vijesti.me)

Први састанак биће одржан са представницима коалиције "Генци Ниманбегу - Ник Ђељошај", из које наводе да ће предложити министарске позиције и мјесто потпредсједника новог сазива Владе, преносе подгоричке "Вијести".

Бошњачка странка, која је била у коалицији са Демоктратском партијом социјалиста /ДПС/, одлучиће да ли ће преговарати о уласку у нову власт на сједници Главног одбора, а сједница ће бити одржана у Рожајама.

- Биће разговора о актуелној политичкој ситуацији у држави, као и о позиву који нам је упутио мандатар за састав нове владе Здравко Кривокапић - рекао је портпарол Бошњачке странке Адел Омерагић.

Носилац албанске листе "Једногласно" Фатмир Ђека рекао је да није примио позив, али да је за њега прихватљива Влада са Демократама и УРА-ом, без Демократског фронта.

Предсједник Демокартске уније Албанаца /ДУА/ Мехмед Зенка раније је рекао да та партија неће ући у нову власт.

Лидер Грађанског покрета УРА Дритан Абазовић рекао је да вјерује да ће нова влада бити формирана у наредних мјесец дана, те да очекује позитиван исход данашњих разговора мандатара са представницима мањинских партија.

- Ко год не уђе у власт, горе по њих. Најважније је да смо ми отворили врата, јасно смо се одредили према томе. Ко жели имаће прилику, ко не жели, то је његово легитимно право - рекао је Абазовић за ТВ Црне Горе.

Све политичке партије из нове већине доставиле су мандатару Кривокапићу приједлоге за нека од 18 министарства за која сматрају да имају адекватан кадар за руковођење тим ресором у новој влади, пише "Дан".

Највише је захтјева за мјесто потпредсједника Владе, Министарство пољопривреде и руралног развоја, Министарство просвјете, Министарство унутрашњих послова и Министарство спољних послова.

За неколико ресора ниједна партија није заинтересована, и то Министарство спорта, Министарство за људска и мањинска права, те Министарство финансија.

Из Грађанског покрета УРА још раније су се изјаснисли да имају кадар за министра одбране и министра унутрашњих послова, а међу њиховим захтјевима су и министарства здравља, правде и пољопривреде и руралног развоја, а тражили су и мјесто потпредсједника Владе.

Покрет за промјене је, према сазнањима "Дана" тражио позицију у безбједносном сектору, тачније Министарству одбране, уз коју би ишла и позиција потредсједника владе, те министарства просвјете, науке, одрживог развоја и туризма, као и да ће позиције тражити на нивоу државних секретара и директора директората.

Из Социјалистичке народне партије /СНП/ предложили су кадрове за мјесто потпредсједника Владе и четири министарства - пољопривреде и руралног развоја, рада и социјалног старања, Министарство саобраћаја, као и Министарство просвјете.

У приједлогу Демократске Црне Горе су кадрови за челне функције у министарствима одрживог развоја и туризма, пољопривреде, културе, спољних послова, правде, просвјете, рада и социјалног старања, а траже и једну позицију потпредсједника Владе, који би уједно био и министар.

Демократски фронт је у допису Кривокапићу навео да траже мјесто потпредсједника Владе и да имају кадар за челне функције у министарствима унутрашњих, спољних послова, саобраћаја и поморства, економије, одрживог развоја и туризма, здравља, просвјете, културе, јавне управе, пољопривреде и руралног развоја, с тим што би функцију потпредсједника уједно обављао један од десет министара из редова ДФ-а.