latinica  ћирилица
15/10/2020 |  09:30 ⇒ 09:46 | Аутор: РТРС

Прва колекција Шекспирових драма продата за 10 милиона долара

Једна од првих штампаних колекција драма Вилијама Шекспира продата је на аукцији у Њујорку за 9,98 милиона долара. Књига "Прва збирка" штампана је 1623. године и вјерује се да је ријеч о једној од првих колекција драма овог писца. Постоји само шест примјерака "Прве збирке" и све су у приватном власништву.
Вилијам Шекспир  (Фото: i.kinja-img.com) -
Вилијам Шекспир (Фото: i.kinja-img.com)

Овај примјерак продат је на "Кристијевој" аукцији, а цијена која је постигнута представља нови рекорд за књижевна дјела, пренио је АП.

Сабране драме издали су Шекспирови пријатељи Џон Хеминг и Хенри Кондел послије његове смрти 1616. године, објавила је аукцијска кућа.

Збирка садржи драме "Магбет", "Дванаеста ноћ", "Мјера за мјеру" и "Јулије Цезар".

"Кристи" је одушевљен јер је постављен нови свјетски аукцијски рекорд не само за радове Вилијама Шекспира, неко и за било које литерарно дјело - изјавила је Маргарет Форд из ове издавачке куће.

Књигу је купио Стивен Левентејл путем телефонске понуде.

Он је рекао да је Шекспир "без икаквог поређења највећи писац енглеске књижевности и један од најважнијих културних утицаја у читавој историји".

Левентејл је рекао да је почаствован тиме што је купио примјерак најважније збирке драма која је икада објављена и да је ријеч о "епохалном издању".

Књигу је на аукцију ставио приватни колеџ за либералне умјетности Милс у Окланду, у Калифорнији.