latinica  ћирилица
14/10/2020 |  19:11 ⇒ 19:58 | Аутор: РТРС

Србима повратницима омогућити останак на огњиштима (ВИДЕО)

Положај Срба повратника у пет западнокрајишких општина изузетно је тежак. Сви закони су дискриминаторски према повратницима, а улагања у инфраструктуру готово да и нема, због чега је неизвјестан опстанак Срба на овом подручју, закључено је на састанку предсједавајућег Дома народа Парламентарне скупштине БиХ, Николе Шпирића са представницима ових општина.
Никола Шпирић са начелницима западнокрајишких општина - Фото: СРНА
Никола Шпирић са начелницима западнокрајишких општинаФото: СРНА

Договорено је да надлежнима буде упућен сет захтјева, чијим би испуњавањем био побољшан положај повратника.

У Кантону 10 прије рата живјело је више од 50.000 Срба, данас их је тек око 14.000. Иако је процес повратка избјеглог и расељеног становиштва почео управо у овим крајевима, двије године након окончања рата, још није окончан, јер и даље нису створени инфраструктурни услови. Ни економски положај, због небриге кантоналне и федералне власти и дискриминаторских закона, није ништа бољи.

- Да смо ми таоци лоше направљених закона, када је ријеч о питању расподјеле прихода, управљања ресурсима, и свим оним што би могло да допринесе добробити и останку нашег народа овдје - рекла је Душица Рунић начелница општине Дрвар.

Све примједбе начелника општина Дрвар, Источни Дрвар, Грахово, Гламоч и Петровац саслушао је предсједавајући Дома народа Парламента БиХ, Никола Шпирић.

Након састанка, формулисано је неколико захтјева према вишим нивоима власти, а неки од основних су ревизија свих уговора о приватизацији у Кантону 10, повећање такси за сјечу шуме, измјене Закона о предшколском образовању и увођење групе националних предмета у Гламочу. Договорено је и да буде формиран Економско-правни савјет који ће пратити реализацију ових закључака.

- Ми немамо право да одустанемо. Морамо на свакој адреси, гдје год има који Србин функционер из Републике Српске и из овог краја, да почнемо са овим закључцима - рекао је Шпирић.

Предсједник Удружења протјераних грађана Дрвара Миле Марчета апеловао је да и домаћи и страни фактори дођу и да виде шта се дешава.

- И да се направи пројекат како би се могло опстати - додао је Марчета.

Учесници састанка најавили су и да ће владама Федерације, Републике Српске и Кантона 10, као и представницима заједничких институција, упутити захтјев да планирају средства за обнову инфраструктуре и одржив повратак.