latinica  ћирилица
14/10/2020 |  17:01 ⇒ 17:04 | Аутор: СРНА

Отворена завршна изложба радова студената (ФОТО)

На Академији умјетности Универзитета у Бањалуци данас је отворена традиционална завршна изложба радова студената ове академије, на којој су представљени радови више од 140 студената.
19. Годишња изложба (фото: facebook.com/aubl.org) -
19. Годишња изложба (фото: facebook.com/aubl.org)

Изложбу је отворила декан Академије умјетности Универзитета у Бањалуци Санда Додик, која је похвалила рад професора и студената, те изразила задовољство што су створени услови да се она и одржи, саопштено је из Академије.

- Академија умјетности на крају сваке академске године у јуну представља радове студената. Нажалост, ове године, због тренутне епидемиолошке ситуације, нисмо били у могућности да реализујемо изложбу у предвиђеном периоду, па смо је организовали на почетку нове академске године - рекла је Додикова.

Она је истакла да је изложба прилика да се широј јавности представе радови студената, те да се покаже да се и у овим критичним околностима успио реализовати рад на свим студијским програмима.

- Честитам свим колегама и студентима за успјешно организовану изложбу и желим вам срећу у даљем раду, а наше суграђане позивам да погледају изложбу - рекла је Додикова.

Координатор 19. годишње изложбе Борјана Мрђа честитала је студентима који су награђени од институција из области културе и Академије умјетности.

- Овим доказујемо да потпуно утичемо на културни живот града Бањалуке, али и цијеле регије, што јесте циљ Академије, да не буде само институција која школује студенте, већ и будуће умјетнике који увелико мијењају своје окружење и свој културни простор - истакла је Мрђа.

Из Академије умјетности су навели да је 19. годишња изложба добар начин да ова високошколска установа покаже таленат и креативност нове генерације младих умјетника, којима ће уручене награде бити подстицај за даљи рад и напредак.

На изложби су представљени радови више 140 студената са студијског програма Ликовних умјетности, односно смјерова Сликарство, Графика, Интермедијална умјетност, Графички дизајн и Фотографија.

Награде студентима су, осим Академије, додијелиле и институције културе - Музеј савремене умјетности Републике Српске, Културни центар Бански двор, Галерија "Сретен Стојановић" из Приједора, Музеј "Козара" из Приједора, Галерија УДАС, те Културни образовни центар Лакташи, Арт-клуб "Простор", као и Завичајни музеј Градишка.

Изложба је отворена до 31. новембра 2020. године.