latinica  ћирилица
14/10/2020 |  13:05 ⇒ 16/10/2020 | 08:18 | Аутор: СРНА

Бијељина: Хорски фестивал од 16. до 18. октобра у измијењеном формату

Традиционални хорски фестивал "Мајске музичке свечаности" у Бијељини ове године ће, због пандемије вируса корона, бити одржан од 16. до 18. октобра, али у измијењеном формату.
Традиционални хорски фестивал (фото:noviglas.info) -
Традиционални хорски фестивал (фото:noviglas.info)

Умјетнички савјет и Организациони одбор донијели су одлуку да Фестивал буде одржан онлајн, пријављени учесници послали су своје аудио и видео-записе, снимке ће преслушати жири у Бијељини, а проглашење резултата биће путем друштвених мрежа.

- На 19. фестивалу Мајске музичке свечаностиж такмичиће се више од 30 ансамбала у девет такмичарских категорија, као и 20 соло пјевача - саопштио је портпарол фестивала Стеван Чукић.

На Фестивалу ће учествовати ансамбли из Пољске, Словеније, Србије, Хрватске и БиХ, као и соло пјевачи.

Фестивал ће бити отворен свечаним концертом, који ће бити одржан у петак, 16. октобра, у Епархијском културном центру, са почетком у 18.00 часова.

На концерту ће наступити Српско пјевачко друштво "Србадија" са диригентима Десанком Тракиловић и Јеленом Тракиловић, затим мецосопран Љубица Вранеш и бас Драгољуб Бајић, обоје прваци београдске опере.

Жири ће преслушати снимке у суботу и недјељу, 17. и 18. октобра, по такмичарским категоријама, у просторијама Центра за културу "Семберија".

У протеклих 18 година, "Мајске музичке свечаности" окупиле су више од 550 хорова и 40.000 хорских пјевача.

Извршни организатор фестивала је Српско пјевачко друштво "Србадија", које је, својим угледом и бројним међународним наградама, успјело привући реномиране хорове и најугледније диригенте из свијета хорске музике.