latinica  ћирилица
14/10/2020 |  07:53 ⇒ 08:00 | Аутор: СРНА

Клизав коловоз у вишим предјелима

У нижим крајевима Републике Српске и Федерације БиХ саобраћај се јутрос одвија по сувим и мјестимично влажним коловозима, док је у вишим планинским предјелима и преко превоја могућ наилазак на клизав коловоз, због ниске температуре и мраза, саопштено је из Ауто-мото савеза Српске.
Стање на путевима - Фото: РТРС
Стање на путевимаФото: РТРС

У котлинама и дуж ријечних токова мјестимично има магле, а на дионицама које пролазе кроз усјеке и поред камених косина учестали су одрони земље и камења на коловоз.

Магле има и на појединим дионицама уз ријеке Босну, Лашву и Врбас.

На граничним прелазима нема дужих задржавања.

БиХ је отворила границе према Хрватској, Србији и Црној Гори. Улазак у БиХ за стране држављане омогућен је уз негативан пи-си-ар тест на вирус корона који не смије бити старији од 48 часова.

Улазак у Црну Гору из БиХ могућ је само уз обавезни пи-си-ар, ЕЛИСА или ЕЦЛИА тест стар максимално 72 часа. Дјеца до пет година не морају имати урађен један од ових тестова да би ушла у Црну Гору.

Транзит кроз Црну Гору без посједовања пи-си-ар или ЕЛИСА теста омогућен је уз контролу времена уласка, проласка контролних пунктова и изласка, без задржавања у Црној Гори.

На граничном прелазу Хум није дозвољен улазак у Црну Гору, док је гранични прелаз Делеуша од раније затворен због радова.

На граничном прелазу Метаљка /Чајниче-Пљевља/ могућ је улазак у Црну Гору од 7.00 до 19.00 часова.

Србија је отворила граничне прелазе са БиХ без теста на вирус корона и дозволе комисије.

БиХ грађани могу ући у Србију у транзиту кроз Хрватску не дужем од 12 часова, без теста.

Због извођења бојевог гађања на војном полигону Мањача сутра и у петак, 16. октобра, од 8.00 до 16.00 часова биће обустављен саобраћај на регионалном путу Српске Топлице-Чађавица, на дионици Хан Кола-Стричићи, и преусмјерен на путни правац Хан Кола-Леденице-Стричићи.

На дионици магистралног пута Заблеће-Чађавица измијењен је режим одвијања саобраћаја због санације клизишта и до 20. новембра у тунелу Драгорај потпуно је обустављен од понедјељка у 8.00 часова до петка у 16.00 часова, те преусмјерен на обилазницу у непосредној близини тунела.

Због санацији коловоза, измијењен је режим одвијања саобраћаја на дионици магистралног пута Бањалука /Ребровац/-Челинац у мјесту Врбања и одвија се једном траком наизмјенично сваким даном од 7.00 до 17.00 часова.

Због деминерских радова на магистралном путу Пелагићево-Градачац, у мјесту Турић Просјек, актуелне су повремене обуставе саобраћаја од 8.05 до 15.05 часова.

Због деминерских радова на дионици магистралног пута Брод-Оџак, у мјесту Клакар Доњи, од 8.15 до 15.05 часова радним данима буде повремених обустава саобраћаја, у интервалима 30 минута обуставе и 10 минута пропуштања.

Због деминерских радова на дионици регионалног пута Дервента-Подновље, на деминерском радилишту "МСП Горњи Божинци" од 8.15 до 15.05 часова радним данима, буде повремених обустава саобраћаја, у интервалима 30 минута обуставе и 10 минута пропуштања.

У току је санација клизишта на регионалном путу Котор Варош-Кнежево, у мјесту Живинице, па радним данима од 7.00 до 17.00 часова саобраћај буде повремено обустављан максимално пет минута.

На дијелу регионалног пута Угљевик-Главичице у рејону Старог Угљевика због активираног клизишта одвијање саобраћаја је успорено, наизмјенично једном траком.

Због активираних клизишта, једном траком, наизмјеничним пропуштањем возила, саобраћај се одвија на регионалном путу Укрина-Горња Вијака.

На магистралном путу Прозор-Јабланица саобраћај је због радова обустављен у тунелу Јасен. Путничка и мања теретна возила саобраћају обилазницом око тунела, док се возила преко 7,5 тона, са изузетком аутобуса, усмјеравају на алтернативне правце: Мостар-Широки Бријег-Посушје-Томиславград-Купрес-Бугојно и Мостар-Сарајево-Бусовача-Нови Травник-Бугојно.

Због радова на мосту преко ријеке Дрине у Горажду /Р-448/ саобраћај је обустављен и преусмјерен на алтернативне правце.

На магистралном путу Немила-тунел Врандук, због радова на градилишту ауто-пута, на снази су обуставе саобраћаја од 00.30 до 5.00 часова и у том периоду путничка возила користе локалну обилазницу, а возила преко 7,5 тона алтернативне правце Добој-Шићки Брод-Сарајево и Жепче-Завидовићи-Олово-Сарајево.

Сваког радног дана од 23.00 до 8.00 на релацији Дољани-Житомислићи-Буна-Драчевице-Подвележје креће се вангабаритни превоз, па је неопходан опрез и поштивање упута овлаштених лица из пратње.