latinica  ћирилица
13/10/2020 |  14:43 ⇒ 14:56 | Аутор: СРНА

Измјенама Закона о царинској политици помоћи привреди

Министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара Сташа Кошарац рекао је данас да се привредним друштвима у БиХ може помоћи измјенама Закона о царинској политици у вези са привременим суспензијама царинских стопа.
Сташа Кошарац - Фото: РТРС
Сташа КошарацФото: РТРС

Кошарац је данас, након посјете компанији "Тема" у Модричи, рекао новинарима да је важно доћи на лице мјеста и видјети како привредни субјекти у Републици Српској и Федерацији БиХ обављају производну дјелатност, те са менаџментом дефинисати одређене политике с циљем заштите и промоције домаће производње.

- Ова компанија обезбјеђује приходе између три и четири милиона годишње и стопроцентно извози у земље ЕУ и због тога процјењујемо да је веома важно, из аспекта имплементације експозеа предсједавајућег Савјета министара Зорана Тегелтије, да посјетимо наша привредна друштва у Српској и ФБиХ и видимо какве потешкоће имају при реализацији пословних планова -  истакао је Кошарац.

Он је рекао да је циљ формирање радне групе која би се бавила промоцијом и заштитом домаће производње.

Коментаришући изјаву /предсједника СДС-а/ Мирка Шаровића да Савјет министара наводно није имао агресиван приступ новонасталој ситуацији када је ријеч о извозу меса из БиХ у Турску, Кошарац је рекао да је то подвала јер је у прошлој години извезено укупно 98 тона меса у Турску, док је у овој години до краја марта извезена 761 тона меса.

Кошарац каже да је посао са Турском производ добрих односа бившег бошњачког члана Предсједништва БиХ /Бакира Изетбеговића/ и предсједника Турске, те додао да БиХ дугује велику захвалност Турској која је омогућила извоз меса, јер то релаксира примарну производњу.

- План је да, осим ове 761 тоне обезбиједимо још додатних 1.500 тона и да ћемо укупно одобрену квоту испоштовати - рекао је Кошарац, додајући да је са предсједавајућим Савјета министара Зораном Тегелтијом инсистирао да та димензија разговора буде отворена и са амбасадором Турске у БиХ, те ресорним министром у Влади Турске.

Према његовим ријечима, циљ је да квота наредне године буде 5.000 тона које би привредници из Републике Српске и ФБиХ извозили у Турску.

Кошарац је рекао да ће једнак третман имати и фирме из Републике Српске и из ФБиХ, те да ће бити укинута пракса коју је затекао у Министарству, којом није био уједначен однос капацитета Српске и ФБиХ, те да су само двије компаније из ФБиХ обављале тај посао.

- Уложио сам енергију да и Република Српска, односно њене компаније имају једнак третман у спољнотрговинском послу -  нагласио је Кошарац.

Кошарац је поручио да вријеме лажних брига треба да престане.

- Упитник према Европској комисији за извоз меса говеда у земље ЕУ био је четири године у Министарству у прошлом мандату, ми смо успјели да га предамо и очекујемо да се одобри извоз сировог меса у земље ЕУ - поручио је Кошарац, који је након компаније "Тема" посјетио и компанију "Комо", а положио је и цвијеће на гроб покојног предсједника Републике Српске Милана Јелића.

Протоколом је планирано да посјети и компанију "Тесла" и фарму "Агро-Ника фарм".