latinica  ћирилица
12/10/2020 |  09:18 ⇒ 13:01 | Аутор: СРНА

Нереално очекивати напредак у дијалогу, док се не формира ЗСО

Директор Канцеларије Владе Србије за Косово и Метохију Петар Петковић је истакао да нико не треба да гаји нереална очекивања о напретку дијалога Београда и Приштине све док не буде испуњена обавеза из Бриселског споразума о формирању заједнице српских општина.
Петар Петковић - Фото: Facebook
Петар ПетковићФото: Facebook

Петковић је оцијенио да је предсједник самопроглашеног Косова Хашим Тачи изјавом да би "узајамно признање" требало да буде једина тачка дијалога Београда и Приштине, још једном показао да је суштински против дијалога.

Он у саопштењу наводи да ће ЗСО и непоштовање Бриселског споразума од Приштине бити прва тема Београда приликом сваког одласка у Брисел.

Петковић је истакао да је тиме Тачи потврдио и да ништа не вриједи "његов потпис пред лицем ЕУ, којим се обавезао на формирање ЗСО" на Косову и Метохији.

Он је навео да дијалог не може, насупрот ономе што Тачи замишља, имати унапред дефинисан исход, и да су тога свесни и у Вашингтону и у Бриселу.

- Својим маневрима и ескивирањима са себе не могу скинути седам и по година нереализовану обавезу формирања ЗСО, и то је тема коју неће успјети да скрајну и уклоне са стола никаквом политичком и дипломатском гимнастиком - оцијенио је Петковић у саопштењу.

Тачи, који борави у САД, изјавио је да је у Бриселу и Вашингтону захтијевао да дијалог Београда и Приштине има само једну тачку дневног реда, питање узајамног признавања.