latinica  ћирилица
11/10/2020 |  13:10 ⇒ 20:07 | Аутор: СРНА

Почела манифестација "Oзренска јесен", разноврсна понуда излагача (ВИДЕО)

У Петрову је данас отворена културно-туристичка манифестација "Озренска јесен", на којој је 56 излагача представило разноврсне производе, од занатских, умјетничких до пољопривредних и кондиторских.
Озренска јесен -
Озренска јесен

Осим локалних произвођача, своје производе понудили су и излагачи из Добоја, Теслића, Брода, Брчког, Пелагићева, Станара и Доњег Жабара, а на манифестацији је присутан и министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Борис Пашалић.

Пашалић је изразио задовољство присуством великог броја локалних произвођача који своје производе могу да пласирају гостима бањског комплекса "Терме Озрен" у Камужу, који је домаћин манифестације.

- Општина Петрово јесте мала општина, али има произвођаче који своје производе могу презентовати ширем тржишту и ја сам ту да их подржим - изјавио је Пашалић новинарима.

Он је подсјетио да ресорно министарство издваја подстицајна средства за пољопривредне произвођаче у Српској у виду средстава за производњу, набавку механизације, система за наводњавање и противмразних система са 30 одсто фиксног поврата.

За наредну годину Пашалић је најавио нове подстицајне мјере и поручио да су пољопривредници у Српској ове године имали успјешну сезону и да се у зимски период улази са довољно хране за људе и животиње.

Порастом броја излагача задовољан је и начелник општине Петрово Озрен Петковић који је напоменуо да је локална заједница ове године издвојила преко 100.000 КМ подстицајних средстава.

Љубиша Раковић из Карановца представио је производе од воћне ракије, ликере од малине, купине и ораха, као и воћне џемове. Каже да је воће убрано са породичне плантаже и да се прерадом бави као додатном дјелатношћу да имање не би било необрађено.

Дарко Ђурић из Карановца представио је производе са породичне фарме алпино коза, међу којима су козји сир, паприке пуњене козјим сиром, сир са зачинима у маслиновом уљу. Испричао је да има 40 музних грла и да од наредне године планира проширити понуду производа од козијег сира.

Зоран Бијелић из Бољанића производи воћне ракије, а надалеко је познат по траварици чија рецептура је, како истиче, породична тајна.

- Користим седам трава, а једна од њих је и трава ивa - рекао је Бијелић, који у понуди има ракију од крушке, са читавим плодом овог воћа у боци.

Александар Јаковић из Добоја представио се занатским пивом. Он је поручио да су манифестације овог типа одлична прилика за промоцију.

Манифестације се одржава у Термама Озрен у Какмужу, у организацији Културно-туристичког и спортског центра "Петрово", уз подршку општине и спонзора.

Начелник општинског Одјељења за пољопривреду Жељка Илић подсјетила је да је манифестација организована у оквиру обиљежавања Михољдана - Дана и крсне славе општине.

Илићева је додала да шеста по реду манифестација "Озренска језен" показује велико богатство Озрена, гдје су људи вриједни домаћини који имају шта да понуде.

Ове године своје производе представили су и чланови удружења Пољопривредник из Станара, који су гостима између осталог понудили колач од слатког кромпира батата, као и органски узгојену јагоду крњинку.

Поводом Дана и крсне славе општине сутра ће, на Михољдан, у 9.00 часова у Цркви Покрова Пресвете Богородице у Петрову бити служени литургија и парастос погинулим борцима, након чега ће у спомен-соби у згради општине и на спомен-гробљу у центру Петрова бити положено цвијеће.

Свечана сједница Скупштине општине заказана је за 12.00 часова.