latinica  ћирилица
09/10/2020 |  09:01 ⇒ 10:37 | Аутор: СРНА

Позив Србима да изађу на изборе, а дјеци да се укључе у српску школу

Српска допунска школе Српског просвјетног и културног друштва "Просвјета" у Аустрији већ осму годину наставља рад и позива сву дјецу српког поријекла у овој земљи да се укључе.
Беч - Фото: Novosti.rs
БечФото: Novosti.rs

Упис у српску школу биће могућ цијелог октобра на свим пунктовима у Аустрији, а због актуелне ситуације продужиће се до краја мјесеца, саопштено је из СПКД "Просвјета" у Аустрији.

Предсједник аустријске "Просвјете" Срђан Мијалковић позвао је све људе српског поријекла у Бечу и Аустрији да подрже школу, да се укључе у њен рад и пошаљу своју дјецу да уче српски језик, јер ово је школа за сву дјецу српског поријекла у Аустрији, као и за све оне који желе да науче српски језик на прави начин.

Он је позвао Србе да 11. октобра изађу на изборе и гласају, јер је и то начин да покажу да су важан дио овог друштва, који мора да добије иста права као и сви други грађани, међу којима је право на свој, српски језик и културу међу најважнијима.

- Овај комплексни пројекат допунске наставе није лако одржавати, али ипак постоји подршка многих, Епархије аустријско-швајцарске, значајних институција, између осталог и од Управе за дијаспору и Србе у региону Министарства спољних послова Владе Србије, наше амбасаде, Представништва Републике Српске у Бечу и других који разумеју да је добро знање свог језика најважнији предуслов за очување културног и националног идетитета у расејању, а истовремено и снажан импулс нашој заједници у Аустрији у настојању да се изборимо за право на српски језик као матерњи, као и бољи целокупни друштвени и културни статус у овој земљи - истакао је Мијалковић.

Мијалковић је похвалио тим "Просвјете" на вредном раду у овом тешком периоду, а посебно је захвалио Његовом преосвештенству епископу аустријско-швајцарском Андреју, свештенству и свим храмовима Српске православне цркве у Бечу и Аустрији који подржавају овај пројекат од самог почетка.

Полазници "Школе српског језика" свечано су започели упис у нову школску годину, а у осмој години по реду, осим ђака, родитеља и грађана Беча радују се и сви "Просвјетини" педагози на челу са оснивачем, предсједником "Просвјете" Срђаном Мијалковићем.

- Настављају се сви разреди у просторијама у нашим црквама у другом, трећем и шеснаестом округу, као и у Линцу и Сент Полтену! Почиње и предшколска Мала причаоница за најмлађе. Наравно и Мали хор `Просвјете`, под вођством Вере Симић наставља са пробама - наведено је у саопштењу.

Сви учесници, педагози и дјеца ће се савјесно и одговорно придржавати свих предвиђених законских и хигијенских мјера које су неопходне. Додатне информације могу се наћи на сајту www.просвјета.ат, а могу се користити нове мејл адресе са инфо-плаката, као и office@prosvjeta.at.

Уз остале педагоге, наставнице српског језика Александра Танасковић, Весна Шпирић и Сузана Миловановић, организовале су и започеле упис у школу. Дочекале су нове ђаке и уредиле учионице, заједничким радом успјеле да припреме нову школску годину и да са дјецом подијеле радост јер се њихова мисија наставља и ове године упркос тешкоћама.

Истовремено ће почети и настава предшколског разреда - Мале причаонице, која успијева да дјеци од четири до шест година кроз игру и на креативан начин приближи српски језик.

- Почетни ниво учења српског језика веома је важан јер се деца упознају са основама језика и писма од малих ногу. Зато наставнице Јована Митић, Ивана Миловановић и Босиљка Крстић са задовољством приступају деци овог узраста. Према приликама, наставиће се и Ликовни разред `Просвјете`, а припрема се отварање нових разреда широм Аустрије - наведено је у саопштењу СПКД "Просвјете" у Аустрији.