latinica  ћирилица
29/09/2020 |  20:24 ⇒ 30/09/2020 | 11:23 | Аутор: РТРС

Шпирић: Изетбеговић у Загреб отишао са проблемима и вратио се с њима (ВИДЕО)

Зависно из којег угла се проматра посјета Драгана Човића и Бакира Изетбеговића Загребу, можемо разговарати о успјеху те мисије. Увијек је добро да се разговара, али када погледамо односе у БиХ, са неспоразумима су отишли у Загреб, са њима су се вратили из Загреба, поручио је Никола Шпирић, предсједавајући Дома народа ПС БиХ, гостујући у Дневнику плус.
Никола Шпирић - Фото: РТРС
Никола ШпирићФото: РТРС

Истакао је да се у Загребу, како каже, очигледно водила битка за ново уставно уређење БиХ.

- Хрвати с пуним правом траже пуну конститутивност у оквиру БиХ, а Бошњаци се боре за неку грађанску БиХ, на принципу 50+1. Премијер Хрватске Андреј Пленковић се изјаснио да Хрватска стоји иза захтјева Хрвата из БиХ, што значи да јер Комшић отишао у Загреб, он не би био легитиман представник Хрвата. Мислим да ништа није ријешено овим разговорима. Порука је да се мора много више разговарати унутар БиХ, јер када год се тражи рјешење изван БиХ, покаже се да је оно најгоре за нас који овдје живимо - поручио је Шпирић.

Он сумња да је једна од тема разговора у Загребу био и статус Срба у Федерацији БиХ.

- Мислим да се тога нико није дотакао. Срби су у Федерацији БиХ статистичка грешка. У тој Федерацији БиХ има данас више миграната него Срба. Срамотан је однос власти кантона, гдје су су Срби вратили, а ту прије свега мислим на општине Дрвар, Гламоч, Грахово и Петровац. Ти људи су кажњени што су се тамо вратили - нагласио је Шпирић, па се окренуо томе, како се може помоћи Србима повратницима:

- Србија је, на примјер, уложила у прошлој години три милиона КМ у те општине, за развој привреде, обнављање инфарструктуре, школа, домова здравља.  Исто тако помаже и Република Српска, али реците, шта су урадили у Федерацији БиХ да олакшају тим људима живот? Моја порука Србима повратницима је да вјерују нашим институцијама, и да ће се помоћи тим људима - рекао је Никола Шпирић.

Он се дотакао и сутрашњих разговора чланова Предсједништа БиХ у Бриселу са челницима Европске уније.

- Ово је вријеме када је БиХ потребан нови оптимизам. То значи да се тај оптимизам огледа да добијемо статус кандидата. Међутим, све док се не испуне услови, сумњам да ће бити било каквог попуста у Бриселу. Жеља је да се вратимо европском путу, и да се посветимо тим темама - поручио је Никола Шпирић, гостујући у Дневнику плус наше телевизије.