latinica  ћирилица
29/09/2020 |  19:19 ⇒ 20:22 | Аутор: РТРС

Свјетски дан срца - физичким активностима продужите живот (ВИДЕО)

Двадесет девети септембар је Свјетски је дан срца. Кардиоваскуларне болести и даље су на првом мјесту по броју смртних случајева у свијету. Годишње у Републици Српској око 7.000 људи умре од посљедица ових болести. Највећи фактори ризика су неправилна исхрана, физичка неактивност, пушење и алкохол.
Свјетски дан срца - Фото: РТРС
Свјетски дан срцаФото: РТРС

У поређењу од прије двадесет година , захваљујући мјерама превенције које се у Српској проводе, а међу којима је једна од најважнијих физичка активност, проценат смртности смањен је када је ријеч о умирању од кардиоваскуларних болести. Ове године апел стиже и од Свјетске федерације за срце и због опасности од вируса корона.

Едукација, едукација и само едукација становништва понављају медицински стручњаци. Заборавимо на нездрав живот, брзу храну, јер то нас води у метаболичку болест.

- Једна од главних посљедица јесу пушење, и лоше животне навике - наглашава проф. др Ранко Шкрбић.

Наука у третману обољелих од кардиоваскуларних болести је напредовала, али опомиње податак да сала за катетаризацију срца, гдје се лијече најтежи срчани болсеници у Универзитетско клиничком центру, ради непрестано 365 дана.

Студенти медицине такође су промотери здравих стилова живота.

Не заборавите пола сата физичке активност не значи да морате ићи у теретану или имати личног тренера, за здраво срце најбоља је свакодневна шетња.