latinica  ћирилица
29/09/2020 |  19:18 ⇒ 20:17 | Аутор: РТРС

Херој Милан Тепић неће никада бити заборављен (ВИДЕО)

У Комленцу код Козарске Дубице обиљежена је 29. годишњица страдања хероја мајора Милана Тепића. Мајор Тепић погинуо је када је током борби са хрватским паравојним јединицама дигао у ваздух складиште оружја у Бјеловару, не желећи да га преда непријатељу.
Помен Милану Тепићу - Фото: РТРС
Помен Милану ТепићуФото: РТРС

У посљедњем писму мајор Милан Тепић написао је да је дао ријеч да ће бранити Југославију. Ријеч је и одржао. За свој чин одликован је Орденом народног хероја, посљедњег у бившој Југославији, али и јединог у прошлом рату. Његова сестра Милка Николић са тугом и поносом говори о брату Милану.

- 29 година ми живимо са том тугом с тим ожиљком који у породицу носи на свој начин и свако је обиљежен том својом несрећом. Родитељи којих више нема, дјеца, тако да то неће код нас проћи. То код нас, та туга и све како је било, живи у нама док смо ми - каже Милка Николић, сестра мајора Милана Тепића.

Док је трајао напад хрватске паравојске на касарну у Бјеловару, мајор Тепић је у ваздух дигао складиште у оближњој шуми Беденик, у којем је било 170 тона експлозива. У тренутку погибије имао је 34 године. Са њим је страдао и војник Стојадин Мирковић, који је, упркос Тепићевој наредби, одбио да се преда.

- Поруку коју је послао тога 29. септембра 1991.  године јесте та да српски народ мора да се окупи, хомогенизује и поново бори против усташтва и оног свега што нам се дешавало од 1941. до 1945 године на овим просторима. Свакако да је Милан дијете поткозарско, дијете са ријеке Уне и да је он знао сву историју нашег српског народа, напаћеног - рекао је Драгољуб Ћибић, предсједник Борачке организације општине Козарска Дубица.

Раденко Рељић, начелник општине Козарска Дубица, наглашава да се дјело Тепића мора чувати кроз генерације.

- Његово херојство никада не смије бити заборављено и он мора да живи вјеччно са нама, јер, оно што је дао, највредније, тај живот, то мора бити, док је год наших српских поклољења, Република Српска има вјечни дуг према том човјеку и његовој породици - поручио је Рељић.

У част мајора Милана Тепића, Република Српска установила је Орден за посебне заслуге у рату. Његово име данас носе улице у градовима широм Српске и Србије. Војник Стојадин Мирковић из Ваљева одликован је постхумно Орденом за заслуга у области одбране и безбједности првог степена.