latinica  ћирилица
29/09/2020 |  18:11 | Аутор: СРНА

Јахорина: Реализована вјежба спасавања скијаша из гондоле

Припадници Горске службе спасавања Републике Српске Станица "Јахорина" и Специјалне антитерористичке јединице МУП-а Српске данас су на Јахорини успјешно реализовали вјежбу спасавања скијаша заробљених на гондоли.
Гондола - Фото: СРНА
ГондолаФото: СРНА

Начелник ГСС-а Мирко Калем рекао је Срни да је циљ ове вјежбе да се припадници антитерористичке јединице што боље увјежбају и опреме како би у случају неке несреће могли притећи у помоћ члановима Горске службе спасавања.

- Имамо изузетно добру сарадњу са антитерористичком јединицом МУП-а Републике Српске. Горска служба спасавања несебично преноси знање овој јединици, јер су они у зимском периоду константно присутни на Јахорини, тако да у сваком моменту могу да нам пруже подршку у евакуацији, не само са гондоле, већ и са било ког система косог транспорта - истакао је Калем.

Он је појаснио да је према сценарију вјежбе због техничког квара било немогуће покренути гондолу, што је подразумијевало евакуацију скијаша.

- По том принципу смо радили. Гондоли смо пришли од стуба, попели се на кабину и отварили врата, јер је их је током транспорта немогуће отворити изнутра. Ушли смо у кабину и безбједно извршили појединачну евакуацију скијаша - навео је Калем.

Према његовим ријечима, исте вјежбе спасавања са различитим сценаријима биће настављене до петка, 2. септембра, како би максимално искористили вријеме и увјежбали се за предстојећу зимску сезону.