latinica  ћирилица
29/09/2020 |  08:17 | Аутор: ТАНЈУГ

Дачић: Било би добро да папа Фрањо посјети Србију

Потпредсједник српске владе и министар спољних послова Ивица Дачић изјавио је у понедјељак увече да папа Фрањо има више разумијевања за Србију и да би било добро да посјети нашу земљу, али да то не зависи од политике, већ и од СПЦ, гдје с тим у вези постоје извјесна неслагања.
Ивица Дачић (фото:Tanjug/AP) -
Ивица Дачић (фото:Tanjug/AP)

На констатацију да су се папа Фрањо и руски патријарх током сусрета на Куби наводно договорали да се српски патријарх и папа сретну негдје на неутралном терену, Дачић каже да те информације нема.

- Не посједујем те информације. Али је чињеица да су око питања канонизације Степинца активно сарађивали предствници Ватикана, Хрватске католичке цркве и СПЦ, да је рад те комисије био релативно коректан и да им се ту не може ништа замјерити - рекао је синоћ Дачић.

Подсјетио је и да је недавно у Хрватској боравио Пиетро Паролин, најближи папин сарадник, и да је том приликом рекао да Степинац неће бити канонизован све док се не изгладе сви односи и док се са тим не сагласи СПЦ.

Гостујући у емисији "Ћирилица" на Хепи телевиији, Дачић је додао да зна да папа цијени патријарха Иринеја и да му стално шаље поздраве.

Али, истиче, ту није ријеч о питању нечијег личног односа.

Подсјетио је да је СПЦ имала и има захтјев према руководству Римокатоличке цркве да би требало да дође до, како је рекао, извињења због свега што су неки бискупи и тадашњи папа чинили, одобравали или прећуткивали неке догађаје током Другог свјетског рата и НДХ.

Србија би, сматра Дачић, с Ватиканом требало да има стратешки добре односе, јер Ватикан није само Црква, већ и држава.

Истакао је да многима смета то што Србија сада има политички кредибилитет и што је успјешна економски, а посебно им смета то да предсједник Александар Вучић има могућност да разговара с најважнијим свјетским лидерима.

Зато се, наводи Дачић, и смишљају разне манипулације као што је она да Србија ствара Душаново царство, да се мијешала у изборе у Црној Гори. А ту је, каже, и Хрватска.