latinica  ћирилица
28/09/2020 |  22:03 ⇒ 22:47 | Аутор: РТРС

Да ли ће српско јединство изборити још један мандат актуелном начeлнику Сребренице? (ВИДЕО)

Кадидатуру Младена Грујичића у Сребреници подржало је 11 партија из Републике Српске, што је изазвало бурне реакције из Федерације. Кампања није ни званично почела, а већ се говори о могућем изборном инжењерингу и то у режији бошњачких странака.
Актуелно - Фото: РТРС
АктуелноФото: РТРС

Да ли ће српско јединство изборити још један мандат актуелном начелнику, између осталог се говорило у емисији Актуелно.

Сребреница није ексклузивно право Бошњака, нити било којег другог народа, порука је представника српских странака окупљених око Младена Грујичића као заједничког кандидата на предстојећим локалним изборима. Општи интерес је важнији од личног, због чега су неки занемарили ситне несугласице, како кажу, и подржали Грујичића, инсистирајући на равномјерном развоју општине.

- Узимајући све аспекте у обзир, подржали смо га јер он може да допринесе највише развоју Сребренице . И то је нама најбитније. Иако смо били оштећени ми смо тај интерес ставили са стране и ставили изнад партијског - рекао је предсједник ОО ДНС Сребреница Велибор Ранкић.

Напади из Федерације због српског договора је очекиван, кажу странке из Српске. Када је откривен Споменик мира у Сребреници, кажу, Бошњаци су негодовали, иако су прије тога гласали за његову изградњу, правдајући незадовољство обећањем високог представника да ће бити усвојен Закон о забрани негирања геноцида. То је, кажу српски представници, чисто политиканство.

- Кад упоређујeмо Сребреницу и било коју општину у Федерацији, можемо рећи да права Бошњака у Сребреници су далеко већа него права Срба у Федерацији. Ево, моја супруга је из Илијаша и тамо гдје је изгинуло преко 800 људи, тамо Срби немају никаква права - истакао је предсједник ОО СНСД Сребреница Радомир Павловић.

Изборни инжењеринг већ се спомиње, а кампања званично није ни почела. Око 2/3 Бошњака, кажу српски представници, гласа у Сребреници, а живе изван Сребренице. Већ се спомиње око 280 Бошњака из Федерације који су пријављени да гласају у Сребреници.

- Кад се вјерске заједнице укључе, онда добијемо ове резултате да тај инжењеринг достигне максиму. Видимо прегруписавање бирача. Надам се да ће законодавни и извршни органи наћи рјешење за ове појаве - изјавио је предсједник ОО СДС Сребреница Момчило Цвјетиновић

О овом проблему српски представници су писали и амбасадорки ОЕБС-а, надајући се да ће их саслушати. Највећи проблем је, додају, пораст броја гласача у одсуству и путем поште.