latinica  ћирилица
28/09/2020 |  17:35 ⇒ 19:39 | Аутор: СРНА

Београд усвојио одлуку о братимљењу са Бањалуком

Скупштина града Београда усвојила је данас одлуку о братимљењу Београда и Бањалуке.
Скупштина града Београда (фото: Никола Смоленски / Виолета Антонијевић) -
Скупштина града Београда (фото: Никола Смоленски / Виолета Антонијевић)

Образлажући на сједници одлуку о братимљењу два града, предсједник Скупштине града Београда Никола Никодијевић истакао је да између Београда и Бањалуке постоје традиционалне везе.

Никодијевић је указао на пријатељске, али и родбинске и пословне везе, истичући да тако да сарадња два града постоји и мимо административне и званичне сарадње.

Он је напоменуо да је, откад постоји институција братимљења, Београд остварио блиске и братске односе са тридесетак градова у читавом свијету, на различитим континентима, а да протеклих деценија постоји изражена потреба да такав један споразум потпише и са Бањалуком.

Никодијевић је рекао да су Београд и Бањалука посљедњих година интензивирали контакте, нарочито у областима образовања, културе, спорта, а на врло високом нивоу почели и са размјеном привредних делегација, саопштено је на сајту Скупштине града Београда.

- Почињемо да реализујемо и заједнички наступ на трећем тржишту, те је братимљење круна сарадње, на велико одушевљење људи из Републике Српске, а вјерујем и Београђана - додао је Никодијевић.

Раније, 10. септембра, замјеник градоначелника Београда Горан Весић је рекао да би повеља о братимљењу требало да буде потписана на церемонији која ће се одржати у октобру.

Весић је рекао да ће потписивањем повеље два града званично постати братски, чиме су се обавезали на сарадњу у областима од заједничког интереса, као и размјену знања и искуства у областима као што су култура, образовање, наука, туризам и спорт.

Он је додао да ће се сваке године организовати Дани Београда у Бањалуци и Дани Бањалуке у Београду, на којма ће бити промовисани култура, спорт, наука, али и привреда.

Весић је истакао да братимљење Београда и Бањалуке има већи значај од других градова јер је ријеч о двије пријестонице истог народа.