latinica  ћирилица
28/09/2020 |  14:22 ⇒ 15:03 | Аутор: СРНА

Ђурић: Хоти неће побјећи од стварања ЗСО

Директор Канцеларије Владе Србије за Косово и Метохију Марко Ђурић изјавио је да премијер самопроглашеног Косова Авдулах Хоти "може да лаже јавност колико хоће", али да неће побјећи од стварања заједнице српских општина .
Марко Ђурић - Фото: РТРС
Марко ЂурићФото: РТРС

Поводом Хотијеве изјаве како је за данас планирани наставак дијалога у Бриселу отказан јер Србија инсистира на договору о ЗСО што Приштина сматра затвореним питањем, Ђурић је истакао да се Хоти на састанцима у Бриселу потпуно другачије понаша и не само да обећава да ће омогућити формирање ЗСО, већ гарантује и додатна овлашћења за њу.

- Хоти, умјесто што се јуначи пред својим медијима и аргументима предшколца брани неспремност Приштине да спроводи своје обавезе, треба да хитно предузме кораке како би Заједница српских општина била формирана након седмогодишњег закашњења - поручује Ђурић.

Он истиче да је Хоти дужан да албанској јавности на Косову и Метохији објасни да учествује у процесу нормализације односа, а не у "дијалогу о узајамном признању", саопштено је из Канцеларије за Косово и Метохију.

- Питање Заједнице српских општина биће затворено онда када она буде формирана у складу са договорима постигнутим у Бриселу, па чак ни онда, јер Заједница је осмишљена и договорена као институција која може да еволуира и да шири и своје чланство и своје надлежности - наводи Ђурић.

Он објашњава да је суштина процеса нормализације односа постепено јачање узајамног повјерења, те да Срби не могу имати повјерења у албанске политичке структуре ако им систематски ускраћују стечена права и стварају атмосферу антисрпске хистерије.