latinica  ћирилица
28/09/2020 |  13:03 ⇒ 29/09/2020 | 07:59 | Аутор: РТРС

Цвијановић за РТРС: Велике кризе показују недостатак солидарности унутар ЕУ (ФОТО/ВИДЕО)

Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић рекла је за РТРС да је пандемија вируса корона показала недостатак солидарности унутар ЕУ.
Салцбург - Жељка Цвијановић -
Салцбург - Жељка Цвијановић

- На почетку није било солидарности у ЕУ, али се током времена ситуација поправљала, не само унутар ЕУ већ и према нама који нисмо чланице - рекла је Цвијановић и додала да су земље западног Балкана добиле значајну подршку Уније у виду финасијске помоћи и медицинске опреме.

Предсједница Српске је истакла да је на Европском самиту у Салцбургу изнесен став, са којим је и сама сагласна, да је пандемија показала да ЕУ пропусти прилику да дјелује јединствено у великим кризама. 

Она је истакла да је Самит прилика за отварање видика о будућности ЕУ, али и о томе да се морају научити лекције из чињенице да ЕУ не наступа јединствено у великим кризама.

Цвијановић је истакла да не осуђује ЕУ, која је оптерећена бројним унутрашњим проблемима, али да се чини да понекад немају комплетну слику о западном Балкану.

 

Предсједница Српске је на панелу "Европа, корона и демократија - опасности и шансе" истакла да је све што је учињено током пандемије, било у циљу заштите јавног здравља.

- Овдје се ради о заштити колективитета, јавног здравља. У свим земљама је било ограничења људских права и слобода, али, ако имате добру комуникацију са грађанима, можете им указати да је то било неопходно јер је здравље људи било, а и сада је, прво на листи приоритета. Паралено с тим, морамо израдити и план опоравка, а за то нам је свима потребна солидарност јер смо сви повезани - истакла је она.

Предсједница Српске се, у оквиру боравка у Аустрији, састала са Францом Шаусбергером, оснивачем и предсједником Института регија Европе.

Фото: РТРС

Подсјећамо, у Салцбургу се одржава тродневни Европски самит, на којем се, између осталог, расправља и о утицају ковида 19 на глобално тржиште, али и медицинским истраживањима и пандемији, а у тој дискусији сутра ће учествовати и министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Ален Шеранић. 

Тема овогодишње конференције је "Европа, солидарност и мир", а почасни покровитељи су предсједник Аустрије Александер Ван дер Белен и канцелар Себастијан Курц.

Фото: РТРС

Самит у Салцбургу можете пратити на интернет страници ИРЕ, на линку https://www.salzburg-europe-summit.eu/en-gb/livestream.

Путем истог канала биће могуће пратити и дискусију "Медицинска истраживања и пандемија", на којој, у уторак, учествује министар Шеранић.

      Погледајте ову објаву у апликацији Instagram

"Када је ријеч о вашим дискусијама о будућности Европе и питању да ли треба ићи у већу централизацију, ја, која долазим из високодецентрализоване земље, никада не могу бити велики заговорник централизације." Предсједница Републике Српске учествовала је на панелу под називом "Европа, корона и демократија - изазови и прилике", у оквиру 16. Европског самита у Салцбургу.

Објава коју дели Жељка Цвијановић (@zeljka.cvijanovic) дана 28. Сеп 2020. у 3:47 PDT