latinica  ћирилица
27/09/2020 |  18:21 ⇒ 20:26 | Аутор: РТРС

Мајевички сир Зарац: Очување традиције и подршка производњи (ВИДЕО)

Општина Лопаре, у оквиру Пројекта развоја тржишне пољопривреде "Фарма два", почела је брендирање чувеног мајевичког сира Зарац. У току је и оснивање задруге, која би повезала индивидуалне произвођаче, и омогућила им сигуран пласман.
Брендирање сира - Фото: РТРС
Брендирање сираФото: РТРС

Сиреви се на Мајевици производе традиционално. Рецепт се преноси с кољена на кољено. Љубица Продановић седмично направи око 150 комада сира зарца. Продаје их на кућном прагу.

За озбиљну производњу сира зарца заинтересовано је тридесетак жена са овог подручја.

- Надам се да ће задруга да заживи да би ми сви који производимо зарчеве на Мајевици, јер је то традиционалан производ на Мајевици и ако се оствари, сви би могли да продајемо - каже Раденка Тешић.

Општина Лопаре подржава идеју да се традиција претвори у посао, који би омогућио бољу егзистенцију лопарским домаћинствима.

- Мислим да је ово добра прилика за једну сигурну зараду а да истовремено један од мајевичких аутохтоних производа брендирамо, као што већ имамо брендирану ракију - истиче Радо Савић, начелник Општине Лопаре.

У Републици Српској сертификат географског поријекла имају невесињски кромпир и романијски сир-скоруп.

- Овај сир зарац, било би јако значајно, кад би био наредни производ који би добио сертификат географског поријекла који би јако помогао подручју Мајевице да постане препознатљивије и ван граница Српске и БиХ.

Богати пашњаци брдовитог крајолика и чист планински ваздух идеални су предуслови за развој сточарства којим се бавис скоро 90 одсто домаћинстава ове локалне заједнице. Брендирање мајевичког сира омогућиће развој газдинства у руралним подручјима и привреде цјелокупног краја.