latinica  ћирилица
27/09/2020 |  16:43 ⇒ 20:27 | Аутор: sputniknews.com

Додатне мјере у Црној Гори: Грађани, боравите што више у својим кућама

Имајући у виду изузетно распрострањену локалну трансмисију, велики број случајева у болницама и огроман притисак на здравствени систем, Институт за јавно здравље Црне Горе предложио је Националном координационом тијелу за заразне болести увођење додатних мјера ради спречавања ширења новог корона вируса.
Вирус корона - Фото: РТРС
Вирус коронаФото: РТРС

- Донесене мјере, чија примена почиње од сутра, обезбиједиће да већ у првој половини октобра сузбијемо интензивно ширење епидемије и очувамо здравље и животе становништва - наводе из Института за јавно здравље, а преносе црногорски медији.

- Локални кризни штабови су се, узимајући у обзир изузетно неповољну епидемиолошку ситуацију, обратили НКТ-у са приједлогом предузимањем додатних мјера у општинама са изузетно високом трансмисијом - наводи се у саопштењу.

Они апелују на све утицајне појединце да позову на строго придржавање донесених мјера и кажу да је ово једини начин да се епидемија стави под контролу.

- Свјесни смо економске ситуације и проблема који ће настати усљед приједлога оваквих мјера, али је ово заиста једини начин да покушамо да ставимо под контролу изузетно тешку епидемиолошку ситуацију и помогнемо здравственом систему да се одржи на ногама - наводи се у саопштењу.

Тврде да раде све што раде и њихове колеге свуда у свету, а у односу на ширење епидемије.

- Позивамо вас да будемо сложни, дисциплиновани и одговорни за себе и своје најближе. Једино тако можемо помоћи и себи и медицинским радницима који се натчовечанским напорима боре за сваки људски живот - каже ИЈЗ.

Из Института су позвали грађане да што више бораве у својим кућама, да носе маске и одржавају физичку дистанцу.

- Драги грађани, молимо вас да што више боравите у својим кућама, да носите маске и одржавате физичку дистанце. Овај наш апел упућујемо свим грађанима Црне Горе, без обзира на то је ли у њиховим локалним срединама већи или мањи ниво трансмисије, јер свака неодговорност може довести до нежељених посљедица. Овим путем желимо да се захвалимо свим грађанима који су се све вријеме придржавали препоручених мјера, као и свима који ће то сад урадити - закључују из ИЈЗ-а.