latinica  ћирилица
26/09/2020 |  21:37 ⇒ 21:58 | Аутор: ТАНЈУГ

Лидери ЕУ осудили колективни неуспјех у одговору на пандемију

Лидери Европске уније осудили су колективни неуспјех у борби против пандемије корона вируса на Генералној скупштини УН и истакли да је дошао тренутак да се све државе поново уједине у међународној сарадњи, пише Асошијетед прес.

Шпански премијер Педро Санчес рекао је да је пандемија, више него на хиљаде споразума и говора, учинила да изненада сви схвате да су дио једног света.

- У ком тренутку тачно смо одлучили да је израз 'променити свијет' изгубио сав смисао и значење? - упитао је он.

Предсједник Европског савјета Шарл Мишел је указао на то да је пандемија такође открила слабост земаља за које се мислило да су снажне.

- Пандемија нас је све увела у исту битку, против заједничког непријатеља - рекао је Мишел.

Ђузепе Конте, премијер Италије, која је постала глобални симбол кризе, изјавио је да пандемија владама широм свијета нуди "прилику за колективну обнову".

- Ова трагедија нас је промијенила, али нам је такође понудила могућност за нови почетак, а на нама је да га искористимо - рекао је Конте.

Чешки премијер Андреј Бабиш је рекао да је вријеме да Европа "редефинише своју улогу у свијету" и да усмјери пажњу на управљање пандемијом од стране СЗО.

Други европски лидери позвали су на проширење овлашћења СЗО и њеног финансирања.

Премијер Велике Британије Борис Џонсон позвао је земље да подијеле више података о пандемији. Он је рекао да након девет мјесеци кризе изазване пандемијом "сам појам међународне заједнице изгледа истрошено".

Холандски премијер Марк Руте сложио се са многим говорницима и рекао да би пандемија требало да буде знак за узбуну за читав свијет и УН. Он је подсјетио да ће морати да се појача међународна сарадња, ако се жели побиједити вирус.

Грчки премијер Киријакос Мицотакис апеловао је на више међународне помоћи за рјешавање мигрантске кризе у његовој земљи.

Папа Фрања је рекао да свијет треба да донесе одлуку док покушава да изађе из кризе изазване ЦОВИД-19 и одговори на економске проблеме којима су погођени најрањивије групе и појединци: већа солидарности и мултилатерализам или све веће повлачење у "индивидуализам и елитизам".

Други лидери су указали на бројне конфликте широм свијета, од Кашмира, преко Блиског истока, до Грузије.

Овогодишња Генерална скупштина УН одржана је у тренутку у којем број новозаражених расте у многим земљама широм сијвета, а нарочито у Европи.

Број преминулих од ЦОВИД-19 на свјетском нивоу приближава се цифри од једног милиона, иако експерти сматрају да је стварни број много већи.