latinica  ћирилица
26/09/2020 |  18:12 ⇒ 20:22 | Аутор: РТРС

Беч: Одржано предавање "Улога Срба у европској култури" (ВИДЕО)

У Заједници српских клубова у Бечу одржано је предавање "Улога Срба у европској култури". Истакнута је важност очувања језика и културне баштине, кроз различите сфере живота Срба у Аустрији. Представљена је и књига Историјске (не)прилике, професора Предрага Марковића.
Предавање у Бечу - Фото: РТРС
Предавање у БечуФото: РТРС

Имена Срба увијек су била дио европске и свјетске историје. Велики умови и значајни научници били су амбасадори културе и представљали су Србе ван матичне земље. Значај је немјерљив, али свијест о томе мора бити већа, порука је из Беча.

- Од наших предака до 21. вијека ми више доносимо европској култури, него што је наша величина и дан данас још увијек дајемо европској култури. Српска култура је полицентрична култура и треба да има више ценатра, Београд, Нови Сад, Ниш, Бањалуку, али би по броју Срба Беч морао да буде један од великих центара српске културе - рекао је Марковић.

Велику улогу у представљању српске културе Аустријанцима некада је имала њихова суграђанка Вилхелмина Мина Караџић, ћерка Вука Караџића, која је градила мостове културе између два народа. Данас ту идеју спроводи истоимено Удружење из Беча.

- Моја идеја јесте да у оквиру Заједнице, али и у оквиру Друштва организујемо различите трибине на тему очувања српског језика и ћириличног писма, јер је оно јединствено, поготово данас кад смо сви овде изложени асимилацији и када наша дјеца имају, у ствари, проблем идентитета - истакла је Светлана Матић, Аустријско-српско култруно друштво "Вилхелмина Мина Караџић".

Велики допринос дају Срби, укључени у политички живот Аустрије. Кроз дјеловање на различитим нивоима власти истрајавају у промоцији српске баштине. Силвија Јанковић у трци је за предсједницу општине 5. бечког округа на предстојећим изборима 11.октобра.

- Ту сам нашла моју атмосферу, гдје могу да се потрудим и имам своје идеје, пројекте, хоћемо да градимо једну нову школу у 5. округу - навела је Јанковићева.

Од кључног је значаја сарадња у оба смјера, сматра градоначелник 10. бечког округа, у којем је највише Срба.

- Важно је да се ступи у контакт са младим људима. Беч, али посебно 10. округ даје пуно могућности тим људима, који се политички ангажују у српској заједници, да створе нешто и да се интегришу у заједницу - сматра Маркис Франц, предсједник општине 10.бечког округа.

Активности српске заједнице, али и све српске кандидате, подржава Представништво Републике Српске у Бечу. Иако су у различитим странкама, као Срби имају заједнички интерес, каже шеф Представништва.

- И да обавијестим наше људе, оне који имају аустријско држављанство, да морају да се укључе у политички живот, да морају да гласају, да морају да покажу да нас има овдје велики број, око 300 хиљада, то је врло велико гласачко тијело, а самим тим можемо да утичемо на одређене одлуке у будућности - поручио је Младен Филиповић, шеф Представништва Републике Српске у Бечу.

Представништво својим активностима помаже привредницима, посебно из Републике Српске, када је ријеч о извозу, каже Филиповић. Биће настављене активности подршке српској заједници, организацијом различитих активности, које промовишу богату културу и традицију Срба.