latinica  ћирилица
26/09/2020 |  17:47 ⇒ 17:49 | Аутор: РТС

"Женски марш" у Минску – хапшења на "проби инаугурације" Светлане Тихановске

У Минску је одржан "женски марш", који је опозиција најавила као "пробу инаугурације" Светлане Тихановске. Ухапшено је више од 10 демонстраната, док организације за људска права тврде да је ухапшених скоро 50, углавном жена.
Протести (Фото: Mihail Voskresenskiй) -
Протести (Фото: Mihail Voskresenskiй)

Бjелоруска полиција ухапсила је неколико учесника неодобреног протеста огранизованог у Минску, саопштила је портпаролка министарства унутрашњих послова Наталија Ганусевич.

Опозиција Белорусије планирала је да протести буду одржани у близини Трга побjеде.

Суботњи "женски марш" најављен је као "проба инаугурације" Светлане Тихановске, противкандидаткиње Лукашенку на изборима одржаним у августу.

Група жена је скандирала "Наша предсjедница је Света!" – мислећи на Тихановску.

Свjедоци тврде да су припадници органа реда распоређени у том дijелу града, да су појачане мjере безбjедности и да је оближња станица метроа затворена, пренiо је Тас.

Новинари Ројтерса који извјештавају са протеста у Минску тврде да је полиција Белорусије ухапсила више од 10 демонстраната, док организације за људска права наводе да је ухапшених скоро 50, углавном жена.

У Бјелорусији се масовни протести одржавају још од предсједничких избора одржаних 9. августа.

Према званичним подацима, побједу је однио дугогодишњи лидер Александар Лукашенко, а опозиција тврди да су избори били намјештени.