latinica  ћирилица
26/09/2020 |  11:59 ⇒ 12:11 | Аутор: СРНА

Вучић: Дошло вријеме српског јединства, подјеле су прошлост (ФОТО)

Предсједник Србије Александар Вучић изјавио је данас у Прањанима код Горњег Милановца, гдје је обиљежено 76 година од мисије "Халијард", да су Срби јединствен народ, да су подјеле на партизане и равногорце прошлост, те да су сви се заједно борили против фашиста.
У Прањанима обиљежавање годишњице мисије "Халијард" (Фото: instagram.com/ buducnostsrbijeav) -
У Прањанима обиљежавање годишњице мисије "Халијард" (Фото: instagram.com/ buducnostsrbijeav)

- Ми смо у 20. веку имали највише ратова. Са поносом смо чували своју отаџбину и трудили се да чојством и јунаштвом сачувамо српски образ, али смо се у свим тим годинама и делили. Надам се и да је прошло то време. Уверен сам да је дошло време нашег јединства, не једноумља - поручио је Вучић у обраћању присутним.

Он је истакао да свако може да мисли другачије и да има другачији став, али је важно јединство када су у питању Србија и српски народ, те указао на важност да чувају мир.

Фото: instagram.com/buducnostsrbijeav

Вучић је посебно захвалио српском члану Предсједништва БиХ Милораду Додику што је увеличао данашњу прославу.

У осврту на акцију "Халијард", Вучић је подсјетио да су Срби те 1944. године постали "браћа по оружју" са Американцима, Енглезима и Канађанима, што се промијенило 1999. године, али је додао да је на Србима да граде односе пријатељства у будућности.

Вучић је увјерен да ће предсједник САД Доналд Трамп посјетити Србију и да ће то бити прилика да заједно наздраве ракијом, коју је Вучићу данас лично, а предсједнику Трампу преко амбасадора САД у Србији уручио старина Родољуб Јанковић, свједок спасавања пилота.

- Заједно смо јачи - поручио је Вучић.

Фото: instagram.com/buducnostsrbijeav

Амбасадор САД у Београду Ентони Годфри рекао је да је прича о херојству српског народа у Прањанима предуго била заборављена и да је премало људи знало за њу, што се сада промијенило.

"Влада Србије је дала све од себе да се ова акција дигне на ниво које заслужује. Прањани су сада јасно уцртани у мапу. Достојно обиљежавамо храброст обичних људи Шумадије који су уградили себе у једну од најважнијих акција спасавања у Другом свјетском рату", рекао је Годфри и додао да су Срби имали кључну улогу у спашавању Европе од фашизма.

Он је истакао да се партнерство Србије и САД базира на заједничким вриједностима, па је тако било у Прањанима 1944. године, а тако је и сада.

Родољуб Јанковић, мјештанин Прањана и свједок акције спасавања, рекао је да, иако је ушао у девету деценију, живо памти догађаје из љета 1944. године и још чује звук авиона...

Фото: instagram.com/buducnostsrbijeav

- У нашој кући било је 10 Американаца и два Енглеза. Нисмо знали језик, али смо се споразумели. Захвални смо председнику Вучићу што данас имамо меморијал и што је први од свих проговорио о овом месту, херојству и рекао је оно што су сви знали, али нису смели да кажу - рекао је Јанковић, који је у име мјештана, а као залог будуће сарадње, Вучићу поклонио једну парцелу земље у том мјесту.

Операција "Халијард" је највећа акција спасавања оборених америчких и савезничких ваздухопловаца у Другом свјетском рату.

Спасавање је организовано од августа 1944. године са писта направљених у руралним дијеловима окупиране Србије и трајало је до децембра исте године.

Више од 500 ваздухопловаца евакуисано је из Прањана захваљујући несебичној подршци српског народа, који се о њима бринуо и омогућио да буду евакуисани и враћени у отаџбину.